24 November 2014

#ASKGIBB : SYAK KELUARGA TAHU TENTANG IDENTITI SEBENAR


Hai Gibb,

Saya seorang remaja yang entah la, saya dulu memang ramai girlfriend. Putus couple, Putus couple dah jadi perkara normal. Kekadang couple untuk isi masa lapang je, and tak fikir pasal perempuan tu punya perasaan. 

Saya terlibat dalam dunia PLU ni sejak umur 13 tahun (sekarang 14) dimana masa tu saya jumpa seorang abang angkat yang sangat baik, ambil berat pasal saya melalui social network. Sejak itulah, saya dengan suka hatinya, pergi join group-group gay kat Facebook untuk cari abang angkat yang lebih ramai (saya cari abang angkat dekat situ sebab abg angkat saya tu mengaku dia gay) untuk layan saya yang kehausan kasih sayang seorang abang. Sebab saya memang suka abang PLU layan saya (saya ada abang kandung, tapi tak macm apa yang saya harapkan).

Sampai la satu ketika saya terjoin group gay dekat Facebook yang open. Saya promote diri sendiri untuk ada abang angkat (kalau kita post something dekat group open semua bole nampak right?) and saya syak a few family member and kawan saya tahu saya gay. What should I do? Saya rasa takut kalau dorang bercerita dekat orang lain pasal saya ni gay, and macam mana saya nak hadapi semua ini? Saya takut semua orang menjauhkan diri daripada saya. I'm just 14. Harap abang Gibb bagi pandangan macam mana saya nak hadapi semua benda yang bakal berlaku. 

Terima kasih,

(AKZ)



**********


Hai AKZ,

First sekali Gibb nak ucapkan terima kasih kerana sudi berkongsikan masalah ini dengan saya. Masalah adik ni agak rumit juga, tapi jangan risau sebab abang akan cuba membantu.

Dekat sini saya ingin menegaskan bahawa menyertai mana-mana gay group di Facebook adalah tindakan yang tak wajar jika akaun Facebook anda berbentuk terbuka, yakni rakan-rakan anda terdiri daripada ahli keluarga dan sahabat terdekat, mahupun kenalan yang anda kenali di dunia nyata.

Sebab apa tak wajar? Sebab nanti senang kantoi. Actually abang pun ade je akaun Facebook yang friendlist abang terdiri daripada family members dan kawan-kawan terdekat. Dan tak dinafikan banyak jugak budak-budak gay yang abang add menerusi Facebook tu. Abang rasa memang aku dah terkantoi lama dah sebab friendlist abang banyak sangat lelaki, lepas tu siap bersayang-sayang dekat ruangan comment. Kadang-kadang abang takut gak, tapi buat cool je.

Macam masalah adik, abang rasa menyertai gay group yang open dalam Facebook adalah sangat berisiko. Sebabnya tak silap abang, ape yang kita post dekat group tu akan appeared pada timeline. Sekarang ni perkara tu dah berlaku, apa adik patut buat? Mula-mula tenangkan diri dulu, jangan mudah melatah. Lepas tu adik delete la ape yang adik dah post kat group tadi, then leave that group.

Kalau adik still nak cari abang angkat juga, pergi la join group yang berstatus "closed group", mungkin lebih selamat sebab segala yang adik post kat dalam group tu akan sentiasa kekal dalam group tu. Kalau nak selamat lagi, buat je akaun Facebook yang baru dan khususkan akaun tu untuk member-member gay je, lebih kurang berisiko.

About your family members dan kawan-kawan yang adik syak mungkin tahu pasal identiti sebenar adik, just buat cool aje. Dorang bukannya boleh buat ape pun. Kalau tak nak dorang mengata belakang, bolehlah mula menghentikan aktiviti gay adik buat beberapa ketika. Kalau adik rasa macam mereka dah mula lupa tentang apa yang mungkin mereka tahu, bolehlah beraktiviti seperti biasa.

Tentang isu adik yang selalu couple dan putus dengan perempuan, itu mungkin perkara biasa dalam kehidupan seorang remaja. Tapi tak baik tau mempermainkan perasaan perempuan. Abang tahu memang best bercouple untuk mengisi masa lapang, tapi biarlah perpisahan itu berlaku secara baik supaya tidak memakan diri sendiri di masa akan datang.

Abang tahu adik ni masih muda, perasaan ingin tahu tu memuncah-muncah. Tapi ingatlah, identiti kita ni sebagai insan yang bergelar PLU sangat penting untuk dilindungi. Sebab bila orang awam mula mengetahui siapa diri kita yang sebenar, kita akan mudah rasa dipinggirkan dan perasaan paranoid itu akan mudah hadir. Tak semua orang boleh terima siapa diri kita ini.

Lagi satu abang nak beri tahu, memang menjadi perkara biasa bagi seorang remaja yang merasakan dirinya seolah-olah kurang kasih sayang. Time abang seusia adik, abang selalu rasa yang family seolah-olah tak sayang pada abang. Tapi bila dah besar, dah boleh berfikir secara matang, barulah abang sedar yang semua tu hanyalah perkara biasa yang perlu kita tempuhi bagi membentuk diri abang yang sekarang ini.

To be honest, abang pun dulu sangat tak rapat dengan my big brother, tapi now dah okay dah. Time will change everything, just wait and see.

Never lose hope.

20 November 2014

TERKANTOI DENGAN KAWAN BAIK SENDIRI , SEBENARNYA SAYA INI GAY

Ah, 20 hari aku tak bukak blog! Survivor review tertangguh, Budak Gerai tertangguh, banyaknye nak kene update balik. Gibb minta maaf sangat-sangat. Mungkin ade segelintir pembaca yang tertunggu-tunggu entry baru dari aku (ade ke?). Namun apakan daya, masa mencemburui aku untuk melekat pada komputer riba.

So, apa yang aku nak bincangkan dalam entry kali ini? Entah la, aku pun tak tahu nak tulis apa...





(Lebih kurang 5 minit kemudian selepas mengelamun)





Okay lah, ape kata aku share sikit tentang cara aku handle persahabatan aku dengan kawan baik aku yang straight lepas die tahu aku ni gay.

Aku kenal die time study dulu dalam tahun 2008. Masa tu kitorang baru balik dari perjumpaan ahli-ahli fakulti. Aku tak pernah pun bercakap dengan die time semester 1 sebab maybe kitorang lain-lain kelas. Tiba semester 2, bilik-bilik kitorang pulak sebelah-menyebelah. So start dari situ la kitorang mula sapa-menyapa. Dipendekkan cerita, time balik dari perjumpaan fakulti tu, kitorang bersembang dalam perjalanan ke bilik. Entah macam mana tah kitorang boleh bersembang tentang kampung masing-masing. Surprisingly kampung kitorang sama, dan kitorang mempunyai darah keturunan yang sama. Ya, kami berdarah Banjar.

Since that die rajin lepak bilik aku, aku pun rajin lepak bilik die. Banyak masa kitorang habiskan bersama, sharing background, dan taste of music pun kitorang sama. Sampai time praktikal pun, aku ajak die praktikal kat  Shah Alam dengan aku, dan die setuju. BTW, die ni tinggal kat Hulu Selangor. Sampailah tamat pengajian diploma, kitorang still keep in touch.


Macam mana die boleh tahu aku gay? Semuanya sebab mulut tempayan seorang pondan. Actually aku ade terkantoi dengan kawan pondan aku ni setelah die ternampak aku berdating dengan seorang lelaki dekat taman permainan area tempat tinggal die. So, lepas dating tu aku terus lepak rumah die. Sampai je rumah die, aku terus diacu dengan pelbagai soalan cepu emas. Aku yang dah tak berdaya berbohong lagi dengan serta-merta mengaku yang aku ni gay (actually time study dulu ade jugak terkantoi, tapi mungkin bukti tak cukup kukuh). Aku pun turut mengaku kat die yang aku dah lama hilang teruna. Kawan aku yang pondan ni agak terkejut sebab die kata aku ni agak hebat juga sorok identiti sebenar aku, chewah. Nampak baik je time study dulu, solat pun tak tinggal. Tapi rupa-rupanya gay jugak, hahaha.

Sebab si pondan ni pun turut berkawan baik dengan kawan aku tu, die pun selambe je pegi cerita perihal sex orientation aku. Lepas dah membongkar rahsia aku, die boleh pulak mesej aku dan minta maaf. Dalam hati aku rasa geram sangat. Namun, aku still keep calm, capai handphone, dan terus mesej kawan aku yang straight tu.

"Eh, kau dah tahu eh?"

"Yup."

Aku pun minta maaf kat die. Dan alhamdulillah, die pun maafkan aku dan boleh terima situasi aku. Die hanya berpesan pada aku yang die tak mahu aku jadi macam typical gay yang lain, yang suke show off about being gay. Die juga selalu berpesan agar aku selalu ingat pada Tuhan. Time tu, aku bersyukur sangat-sangat sebab aku dikurniakan seorang sahabat yang baik.

Tentang si pondan tu, aku akhirnya maafkan die dan die janji akan belanja aku makan (senang-senang je kan aku maafkan orang). Sebab bagi aku tak perlu kot nak gaduh-gaduh. Lagi pun kawan aku tu boleh terima aku seadannya, tiada gunanya untuk bermasam muka.


Couple of weeks later, kitorang keluar hangout sama-sama termasuklah kawan aku yang pondan tu dan beberapa kawan baik aku yang bergenre straight. Mula-mula aku jumpe kawan aku tu, memang rasa akward giler. Tapi lama-kelamaan dah okay la, boleh sembang balik macam sembang dengan manusia biasa. Yang gay side tu, kitorang tolak tepi.

Since that, aku dah tak rasa janggal lagi dengan die. Kalau kuar hangout, mesti keluar sama-sama, Dah takde benda lagi yang aku perlu sembunyi daripada die. Cume kalau aku keluar dengan die, takde lah aku nak sembang pasal diri aku yang gay ni, just act normal je macam die tak pernah tahu yang aku ni gay.

Pada pendapat aku, aku rasa die dapat terima aku sebab mungkin latar belakang dan cara die dibesarkan dengan cara pemikiran terbuka. Ayah die seorang ustaz dan ibunya seorang guru. Lagipun adik-beradik die semua perempuan, so I think die senang nak adapt dengan pelbagai situasi. He also very likable person. Kawan-kawan die semuanya daripada pelbagai genre. Alhamdulillah, sekarang dah 6 tahun aku berkawan baik dengan die dan berharap agar persahabatan ini kekal abadi.

Nasihat aku kepada mereka yang nak come out from the closet, pastikan kau memilih seorang kawan yang betul. Sebab tak semua orang boleh terima situasi kita ini. Kau mungkin diterima dengan mudah, ataupun dibuang jauh-jauh.

Once kau dah came out pada orang yang betul, kau akan rasa lebih confidence disamping beban yang dipikul menjadi lebih ringan. Lagi satu don't take anythings for granted. Bila kau dah mengaku yang kau ni gay, ia bukanlah tiket percuma untuk kau menjadi lebih gay dan start exposing everything about your life. Tapi ambillah peluang ini untuk memperbaiki diri dan lebih berhati-hati tentang menyembunyikan identiti diri di masa akan datang.