21 August 2014

TIP-TIP MEMBELI KONDOM BUAT SI PEMALU

Okay lah, seperti yang anda sedia maklum, before this aku ade buat entry tentang PENGETAHUAN SEBELUM MEMBELI KONDOM. Kali ni aku nak kongsi tip-tip untuk membeli kondom bagi mereka yang pemalu, mahupun yang masih innocence.

Abang nak beli ape tu? Beli kondom eh?

1) Pengetahuan tentang produk

First thing first, korang kene baca entry aku yang sebelum ni dengan mengklik link yang diberikan di perenggan pertama (tetap nak promote kan). Ye lah, kalau korang tak baca, so korang takde ilmu le nak beli kondom. Karang tersalah beli, time nak main bile bukak je kotok, sekali gula-gula yang keluar (sebab mostly packaging kondom ni berwarna-warni seakan gula-gula).

Salah satu bungkusan kondom yang kelihatan seperti gula-gula.

2) Bajet

Bile kau dah yakin nak beli, kau kene sediakan fulus yang mencukupi. Rata-rata kondom yang normal kat Malaysia ni bernilai di bawah RM10:00 untuk 2 ke 3 peket kondom di dalam satu kotak. Namun aku sarankan kau bawaklah sekurang-kurangnya RM20:00. Mana tahu tetibe kau rase macam nak beli lubricant ke, or nak beli 2 kotak sekali gus ke, tak salah kan.

No money, no condom. No condom, no sex!

3) Lokasi

Bajet dah ade, korang kene cari lokasi kedai yang sesuai untuk membeli korang punye first time kondom (or maybe second or third). Aku sarankan lokasi tu kalau boleh biarlah berjauhan dengan tempat tinggal korang. Contohnya kau tu budak kampung, kau belilah kondom tu kat kampung sebelah. Kenapa kene buat macam? Sebab kau tu pemalu! Kalau kau beli kondom tu kat kampung sendiri, sekali terserempak pulak ngan member mak kau berjoyah time ko tengah bayar kat kaunter, kan malu. Kau juga boleh survey lokasi 7-Eleven yang berhampiran dengan kawasan kilang, sebab biasanya kat kawasan macam tu banyak foreigner je. So takde sape kenal kau. Lagi satu, aku tak sarankan mereka yang pemalu ni membeli kondom di pasaraya besar ataupun di farmasi dalam shopping mall. Sebab for sure kat situ ramai orang. Kalau tak ramai customer pun, mungkin pekerja farmasi tu sendiri yang ramai.

Salah satu lokasi kegemaran aku. Hahaha!

4) Masa

Yang ni paling penting. Timing kene tepat. Kau mesti tak nak beratur panjang kat kaunter hanya sebab kau tu nak membeli kondom kan? So bagi aku masa yang paling sesuai adalah di waktu petang dalam lingkungan 1:00 petang hingga 4:00 petang bagi hari bekerja. Sebab time-time macam ni sape yang nak masuk farmasi? Lagipun mostly orang bekerja pada waktu itu. Kalau hari minggu pulak, Kau boleh start membeli seawal jam 10:00 pagi hingga 3 petang. Kenapa? Sebab sape yang tergedik-gedik nak pegi farmasi pagi-pagi buta di  hari minggu? Kau je yang nak pegi sebab nak beli kondom. Hahaha. Then tengahari tu pulak mostly ramai rakyat Malaysia nak lunch ngan family mahupun kawan-kawan, jadi farmasi akan menjadi lengang. Kalau korang tu pemalu teramat sangat dan kelam-kabut, kau beli je lah kat 7-Eleven pukul 3:00 pagi (itu pun kalau ade stock lagi). Waktu yang aku tak sarankan adalah dari pukul 4:00 petang hingga 10:00 malam. Sebab waktu tu memang tempat-tempat seperti farmasi ni ramai orang. Almaklumlah, cekki-cekki sibuk nak beli shampu, blusher, moisturizer, dan macam-macam lagi lah.
 
Kebiasaannya, hari Isnin adalah hari di mana kurangnya bilangan manusia sejagat di pusat membeli-belah tanah air.

5) Susun atur kedai

Bile dah sampai ke lokasi kedai atau farmasi tu, kau kene study kedudukan di mana kondom yang kau nak beli tu diletakkan. Adakah ia diletakkan berhampiran kaunter juruwang, ataupun di gondola. Kenapa pentingnya kau kene tahu susun atur kedai? Sebab kalau kau masuk sesebuah kedai tu macam pencuri, terintai sana, terhendap sini, nanti staf kedai pun akan mula bersuara dan menanyakan satu soalan yang kau agak menyampah nak dengar, "Ye bang, cari ape?" Time tu kau mulalah menggelabah ketam tak tau nak jawab apa. So kau buat releks je, cari gondola kondom kat farmasi tu slow-slow. Then bile kau dah sampai lokasi yang dituju, kau nak duduk lama-lama sambil membelek kondom tu satu-persatu pun takpe. Sebab biasanya kalau kau dah pegang kotak kondom tu, staf kedai tu pun rasa malu nak tanya apa-apa kat kau. Kene confident sikit ye!

Kau buat releks je time tengah mencari tu.
6) Jantina dan umur juruwang

Faktor ni nampak macam merepek, tapi bagi aku agak penting juga. Aku rasa lebih berkeyakinan diri bila bayar kat cashier perempuan (mungkin sebab aku ni PLU). Sebab biasanya cashier perempuan akan berasa sedikit segan bile ade customer lelaki membeli kondom. On the flip side, cashier lelaki juga akan berasa segan bile ade customer perempuan beli panty liner. Biasalah, orang Malaysia ni kan pemalu sikit when it is come to intimate things. Lagi satu, kalau boleh carilah cashier yang kau rasa lebih muda dari umur kau. Sebab budak-budak ni kadang-kadang bodoh sikit, gula-gula dengan kondom pun tak dapat nak bezakan.

Situasi seperti ini mungkin boleh berlaku pada diri anda.

7) Beli secara borong di lokasi yang berlainan

Kalau kau tu bernafsu kuda, seelok-eloknya belilah 2 ke 3 kotak sekali gus (kalau kau beli 7 ke 8 kotak, nampak sangat kau ni binatang buas). Sebab bila kau selalu datang kedai yang sama membeli kondom, nampak sangat kau ni bernafsu tinggi. Kalau kau ni jenis bijak mengatur strategi, buatlah satu kelender khas tentang kehidupan seks korang. Tanda kat kalendar tu tarikh kau membeli kondom, tarikh kau melakukan seks, jumlah kondom yang dibeli dan lokasi kondom dibeli. Sebaik-baiknya kau kene ade 2 ke 3 lokasi kedai tempat kau membeli kondom. Ini bertujuan agar imej suci korang tu dapat dipelihara dan tak dilabel sebagai "SLUT". Hahahaha!

Mark pada kalendar anda. Contohnya warna merah untuk hari anda membeli kondom , dan warna biru untuk hari di mana anda melakukan seks.

8) Membeli bersama-sama barang keperluan lain

Kalau kau tak mampu nak ikut semua tip kat atas, contohnya kau ni duduk luar bandar, takde masa terluang, kedai-kedai semua jauh, so aku cadangkan sambil-sambil kau beli barang-barang keperluan rumah tu kat merket, kau selitkanlah sekotak kondom kat kaunter tu time kau nak buat pembayaran. Tapi kau jangan selit-selit kat tempat yang tak nampak, kalau boleh kau letak terus kat depan cashier tu, biar de scan terus. Sebab kalau kau letak selit-selit, nanti cashier tu akan tanya kat kau, "Yang ni encik punye ke?" (sambil memegang kondom tu). Time tu baru kau rasa merah padam muke kau. Hahahaha. Lagi pun kalau kau beli barang banyak-banyak, kau nak sembang dengan jiran-jiran kau pun dorang tak akan perasan punye yang kau tu beli kondom. Jadi ada win-win situation kat situ.

Situasi dalam video ini mungkin pernah berlaku atau akan berlaku kepada anda.

Kesimpulannya, aku dah cuba semua tip di atas, dan keputusannya amat memberangsangkan. Walaupun aku dah banyak kali beli, tapi memang kadang-kadang tu still rasa malu. Hahahaha! BTW, cara-cara ni kau boleh gak gune if kau nak beli lubricant, or even buying underwear (aku tau masih ade gak orang yang masih malu beli underwear, hahahaha). Kalau dah cuba tip-tip ni, kongsikan pengalaman korang ngan kawan-kawan.

PLAY SAFE

SELAMAT MENCUBA

15 August 2014

PENGETAHUAN SEBELUM MEMBELI KONDOM

Variasi kondom.

Kondom? Apa itu Kondom? Alah, malas la nak terang, for sure kau tahu ape itu kondom dan tahu kegunaannya. Kalau yang tak tahu tu, kau Google je lah, malas aku nak terangkan. Tapi make sure sebelum kau nak beli kondom tu, kau kene ade pengetahuan tentangnya.

Di sini aku nak kongsi sedikit pengetahuan aku tentang kondom. Almaklumlah, adik-adik yang baru akil baligh mesti nak tahu kan macam mana nak pilih kondom yang terbaik untuk keselesaan semasa memakainnya. Jadi, sebelum beli apa kata kau baca dulu faktor-faktor yang aku rasakan agak penting dalam pemilihan kondom sebelum ia dibeli.

1) Latex atau non-latex (polyurethane)

Setakat ni aku tahu ade 2 je jenis kondom iaitu latex dan non-latex. Kebanyakkan kondom kat Malaysia ni semuannya berjenis latex. Ianya lebih stretchable berbanding non-latex. Kondom jenis non-latex ini pula dicipta khas buat manusia yang kulitnya alah pada getah. Kondom jenis non latex juga less stretcable, tapi lebih nipis dan memberi extra sensuality pada zakar si pemakai. Aku tak sure sama ada kat Malaysia ni ade atau tidak kondom jenis non latex ni. Tapi bagi aku latex lebih selamat kerana ia lebih tebal dan mengurangkan risiko kondom untuk pecah.

Polyurethane (non-latex) kelihatan lebih nipis (0.02mm) berbanding latex (0.05mm).

2) Saiz

Kat Malaysia ni rata-rata panjang zakar lelaki adalah dalam lingkungan 4 hingga 6 inci (mungkin ade yang lebih pendek atau ade yang lebih panjang). Hahaha. Clearly kau tak akan ade masalah nak mencari punye sebab kondom kat Malaysia ni mostly dijual dengan kepanjangan 6 inci dan for sure akan muat punyelah kat konek kau. Melainkan kalau konek kau tu kecik seminimal 3 inci atau panjang sampai melebihi 2 genggam, aku rasa kau terpaksa cari dengan gigih di semua farmasi seluruh Malaysia. Sebab kondom ni macam baju jugak. Kau nak tak pakai baju yang tersangat kecik or tersangat besar? For sure tak nak kan.

Saiz memainkan peranan penting agar si pemakai berasa selesa.

3) Straight cut atau slim fit, dotted atau ribbed

Actually, definition sebenar adalah normal or contoured. Aku dulu pernah bergurau ngan bos aku pasal kondom, which is yang normal kondom kitorang bagi nama straight cut, dan yang contoured kitorang namakan slim fit. Alah, macam seluar jeans jugak, ade straight cut and slim fit. Yang ni korang beli ikut keselesaan korang lah. Kalau nak rase lebih pleasure time main, slim fit adalah pilihan terbaik sebab kondom ni die akan ikut shape zakar si pemakai. Lepas tu ade extra features pada kondom which are dotted and ribbed. Tujuan dotted dan ribbed ini dicipta adalah untuk menambahkan sensitiviti pada pasangan semasa anda menghayunkan zakar ke dalam "lubang" pasangan anda.

Pilihlah mengikut keselesaan anda.

4) Perisa

Kondom juga turut didatangi dalam pelbagai perisa seperti vanila, coklat, strawberi, kopi, dan lain-lain. Tujuan perisa ditambah dalam pembuatan kondom ini adalah untuk menambahkan selera semasa melakukan seks, khususnya seks oral. Ia juga mungkin mampu untuk menambahkan keghairahan pada pasangan dan juga turut memberikan keseronokan semasa melakukan seks. Perisa pada kondom juga ditambah supaya memberi peluang bagi mereka yang mempunyai masalah alahan bau getah pada kondom untuk mempunyai pilihan lain dalam pembelian kondom yang bersesuaian mengikut citarasa mereka. (Amacam bahasa melayu aku? Awesome tak?) Ingin juga saya ingatkan di sini bahawa maksud perkataan perisa dan perasa adalah berbeza. Jadi, bila anda menjilat kondom yang berperisa, jangan terkejut jika rasanya tidak sama seperti apa yang anda jangkakan.

Tidak boleh dimakan, ambil bau sahaja.

Kesimpulannya, 4 perkara di atas ini adalah faktor-faktor utama (bagi akulah) dalam pemilihan kondom. Sebab kondom harus dipilih dan dibeli mengikut keselesaan si pemakai. Faktor-faktor lain seperti warna, harga dan jenama boleh di tolak ke tepi. Apa yang paling penting adalah ia dapat melindungi seseorang itu daripada terdedah dengan jangkitan kuman mahupun virus yang boleh membawa maut.

Agak-agak kalau kondom macam ni korang nak pakai tak?
(Post script: Lepas ni aku akan create entry tentang tip-tip macam mana nak beli kondom bagi orang yang pemalu dan konon innocence. Korang tunggu je lah sehari dua lagi. Gibb sayang korang.)

14 August 2014

PERBUALAN YANG TAK DIJANGKA

Copy paste daripada perbualan aku di Facebook bersama seorang surgeon. Aku tak pasti bahawa dia adalah seorang surgeon yang sebenar ataupun tidak, tapi melihat daripada profile pic dia, kelihatan seperti seorang surgeon. 

Okay lah, aku gelar die ni dengan nama KM (bukan Kifli Mally tau!). Perbualan di bawah ini adalah benar, yang diedit hanyalah kesalahan beberapa ejaan. Sila baca dengan teliti dan nilai di mana silapnya.

KM:
thank sudi accept.

Gibb:
sama2.

KM:
sihat?
dari mane?

Gibb:
shah alam doc.

KM:
owh.
cheras.
lewat tido?

Gibb:
aah.
abang kenal khai syazuddin tu?

KM:
kenapa?
kawan ke?

Gibb:
x la.
kenal sebab die femes je.

KM:
ye ke?
femes kat mne tu?
pernah jumpa dia la ni?

Gibb:
die kan femes kat fb ni.
mne pernah jumpe.
tegur pun x.

KM:
owh ye ke.
ok je dia.
mne pic awk?

Gibb:
sorry.
not up for pic doc.

KM:
patut la x ditegur kalo mcm ni punya perangai.

Gibb:
ini akaun rahsia.
i ade akaun lagi satu.

KM:
ok nite.

Gibb:
nite.

KM:
bye.

Gibb:
bye.

KM:
kalo perangai mcm ni x payah banyak akaun pun x pe.
bdk hingus betul...
pas tu nak meroyan bagai.

Result daripada kesilapan aku bertutur bicara. Hahaha.




13 August 2014

BUDAK GERAI - CHAPTER 07


"Waalaikumussalam." jawab Tariq sambil memerhatikan jejaka yang berdiri di hadapannya.

Jejaka itu memakai kemeja ungu dan berseluar jeans hitam. Ya, Kamal sedang berdiri di hadapannya sambil tersenyum. Tariq masih lagi kebingungan. Kalau jejaka yang berada di depan matanya sekarang adalah Kamal, siapa pula yang menyamunnya semalam?

"Tariq, mari sini. Kenalkan ini..."

"Kamal!" Tariq lantas memotong percakapan ayahnya.

"Kamu berdua kenal?" tanya ayahnya.

"Yup, pakcik. Kami berdua belajar kat kolej yang sama." jawab Kamal.

"Oh, kalau dah kenal bagus lah. Tariq, mulai hari ni Kamal akan jadi driver kau. Ayah tak mau tengok kau berpelesaran sana-sini tanpa pantauan. Jadi lepas ni kalau kau nak ke mana-mana, Kamal akan ikut kau sekali." jelas ayahnya.

"Tapi ayah..."

"Tak ade tapi lagi. Hah Kamal, kalau anak pakcik ni degil, kau bagi tau pakcik terus. Tahu la pakcik nak menguruskannya." tegas ayahnya.

"Baiklah pakcik. Tak ade masalah punye." kata Kamal sambil tersenyum.

"Tariq, pergi tunjuk kat Kamal bilik tamu. Dia akan tinggal dengan kita mulai hari ini."

"Seriously?" Tariq terpinga.

"I don't care what else you willing to say young man, but I'm serious about this. Okay lah Tariq, ayah nak balik kampung dah ni, nak hantar ikan haruan ni kat nenek kamu. And Kamal, I'm happy to have you around. Anggap je rumah ni macam rumah kamu." kata Encik Abbas.

Tariq lalu menghulurkan tangan dan bersalam dengan ayahnya sebelum ayahnya berangkat pulang ke kampung. Kamal hanya berdiri 5 kaki dari anak-beranak itu, memerhatikan mereka sambil tersenyum. Kemudian dia dan Tariq mengiringi encik Abbas ke kerate  lalu melambaikan tangan disaat kereta itu berlalu pergi. Kemudian mereka berdua pun masuk ke dalam rumah.

"Hah, aku rase kau tahu je bilik tamu kat mana kan? Pergi je lah sendiri." kata Tariq dengan nada sinis.

"Eh budak kecik, kau ni ape pasal nak marah aku tiba-tiba?" kata Kamal.

"Kau dah samun aku semalam, lepas tu kau nak pura-pura baik depan bapak aku pulak!" berang Tariq.

"La, pasal semalam ke. Ayah kau dah cerita semuanya kat aku. Kau betul-betul ingat tu aku ke? Kau ni lawak la." jelas Kamal sambil tersenyum.

"Dah la, aku malas nak cakap dengan kau. Dan jangan nak ikut aku ke mana aku pergi! Aku benci kau!" Tariq mencapai kunci kereta miliknya lalu keluar dari rumah itu sendirian.

Kamal hanya mampu melihat jejaka itu pergi. Hati kecilnya berkata mungkin Tariq perlukan masa untuk meredakan kemarahannya. Kemudian Kamal segera ke bilik tamu, yakni bilik miliknya sekarang. Pakaiannya digantung rapi di dalam almari, buku-buku dan barang-barang keperluannya disusun di atas meja. Sesudah itu, dia membaringkan dirinya di atas katil, kedua belah tangannya diletakkan di belakang kepalanya sambil matanya memerhatikan sayap kipas di siling berpusing.

Beberapa ketita kemudian, Kamal bangun daripada baringannya dan terus ke meja belajar. Dia mencapai sebatang pen biru dan juga sehelai kertas berwarna biru muda bersaiz A4. Sel-sel otaknya berhubung dengan pantas lalu dia mula menulis beberapa nota untuk Tariq. Sesudah selesai, Kamal mengambil langkahnya menuju ke bilik Tariq dan meninggalkan nota tersebut di atas meja belajar milik jejaka yang sedang berang itu.

Disaat Kamal ingin meninggalkan bilik itu, die terlihat segumpal kertas kecik di atas lantai yang betul-betul mengganggu pemandangannya, lalu dikutipnya kertas itu dengan niat untuk membuangnya ke dalam tong sampah. Namun sebelum itu, gumpalan kertas tersebut dibukanya lalu dibaca.

"Hurm, patutlah pun." Kamal bermonolog.

Lalu die mengoyakkan nota buat Tariq yang ditinggalkannya di atas meja tadi dan segera membuat nota-nota baru. Sekarang dia hanya menunggu tuan besarnya untuk pulang ke rumah.

**********

Daun pintu kedengaran dibuka dari ruang tamu bawah, Kamal menyedari yang Tariq baru sahaja pulang. Dia melihat jam di dinding, baru sahaja pukul 8:00 malam. Lama juga budak tu keluar merayap, sedikit sebanyak merisaukan hati Kamal. Bukan apa, Tariq sekarang seolah-olah tanggungjawabnya yang utama selain daripada menelaah buku-buku pelajaran.

Sekarang Kamal hanya menunggu di dalam biliknya. Pintunya dibuka sedikit untuk mendengar dan mengintai tindak-tanduk si Tariq itu. Beberapa minit kemudian, die terdengar langkah Tariq menaiki tangga rumah dan terus menuju ke bilik.

Sementara itu di dalam bilik, Tariq segera menanggalkan pakaiannya untuk membersihkan diri. Hatinya masih tidak tenang memikirkan Kamal kini duduk serumah dengannya. Lebih kurang setengah jam dia menghabiskan masa di dalam bilik air. Sesudah selesai, badannya dilap kering, bahagian sulitnya ditutupi dengan tuala, dan kemudiannya berjalan keluar dari bilik air menuju ke almari. Boxer ketat berwarna hitam dipilih bersama sehelai baju-T berwarna biru muda. Tariq tiada keinginan untuk keluar dari bilik. Dia kemudian duduk di meja belajarnya untuk mengulangkaji pelajaran. Saat dia ingin mencapai buku Prinsip Perakaunan, kelihatan sehelai kertas berwarna biru muda terlipat dua terselit di antara celah-celah aturan buku. Di hadapan kertas itu tertulis, "Nota untuk Tariq". Tariq pun segera membuka nota itu dan membacanya.

"Aku dah tahu dah sebab ape kau marah. Macam mana aku tahu itu tak penting, yang penting sekarang aku tak bersalah. (Nota seterusnya terselit di bawah pemain DVD dekat ruang tamu.)"

Kerana perasaan ingin tahu, Tariq segera mencapai seluar trek berwarna putih, dipakainya, lalu berjalan menuju ke ruang tamu. Dia segera mencari nota di bawah pemain DVD, dan kemudian dibacanya.

"Hurm, seronak kan main cari-cari dengan aku? Sekarang aku nak amik DVD cerita yang kau rasa mcm nak tengok, dan kemudian kau pegang je DVD tu sambil kita main permainan ini. (Anda diminta untuk keluar dari rumah dan menuju ke peti surat.)"

Tariq tersenyum seketika. Dia mencapai DVD bertajuk Just Like Heaven dan kemudian berjalan menuju ke peti surat di luar rumah. Di dalam peti surat itu, kelihatan sekeping nota ditinggalkan dengan origami berbentuk burung berwarna putih. Nota itu dicapai dan dibacanya.

"Huhu, sekarang cuba kau dial no telefon ni, 019-3987191. Kalau kau lupe bawak phone, kau boleh gune phone yang aku tinggalkan kat bawah rak kasut depan pintu rumah."

Dia terus berjalan menuju ke rak kasut, diselitkan tanganya perlahan-lahan mencari telefon bimbit tersebut. Setelah dijumpainya, Tariq terus mendail nombor telefon yang ditinggalkan pada nota yang dibacanya sebelum itu. Dalam 6 kali juga dicubanya, tetapi masih tidak terjawab seolah-olah menelefon pemilik nombor yang sudah mati. Tariq pun berputus asa. Belum sempat dia melangkahkan kaki masuk ke dalam rumah, dia menerima satu mesej pada telefon bimbit yang dipegangnya. Tariq segera membaca mesej itu.

"Dah give up? Hahahaha. Sekarang lihat nota di bahagian bawah sayap burung tadi."

Tariq segere menoleh ke bahagian bawah sayap burung itu dan tertulis, "Tuan, saya haus. Boleh tak tuan ambilkan saya air jus mangga dalam peti sejuk?"

Tariq tersenyum seketika. Dia segera mengambil langkah ke dapur. Sampai sahaja di dapur, dia membuka peti sejuk dan kelihatan satu kotak jus mangga 1 liter betul-betul di hadapan matanya. Bersama jus itu turut diselitkan satu lagi nota.

"Sebenarnya burung ni tak haus, tapi kawan die yang haus. Sekarang kau amik jus ni dan terus menuju ke tangga rumah ni. Sampai je kat tangga tu, aku nak kau letakkan semua barang yang kau bawak pada anak tangga yang atas sekali. Apa yang perlu ada kat tangan kau adalah phone yang aku bagi pinjam tadi dan nota no 3. Lepas tu aku nak kau cari nota seterusnya kat bawah karpet anak tangga yang ke 75. Aku tahu anak tangga ni jumlahnye hanye 21 je. Kalau kau pandai kau cari lah! Hahahahaha! (gelak jahat)"

Tariq pun berjalan terus ke tangga rumahnya. Barang-barang yang dibawanya diletakkan seperti kehendak nota tadi. Dia pun memerhatikan anak-anak tangga itu. Dia mula melangkah dari satu anak tangga ke satuanak tangga. Sesudah sampai pada anak tangga yang paling atas, Tariq mengakui dalam hatinya yang nota itu tidak berbohong. Memang kesemua anak tangga itu berjumlah 21. Ke mana datangnya 75? Tariq kelihatan sedikit mengalah, namun hatinya nekad untuk menyelesaikan teka-teki tersebut. Dengan kepandaian matematik bertaraf sederhana, Tariq mula membuat sifir 21. Dia mula mengira, 21, 42, 63, 84.

"So nombor paling hampir adalah 63. Jadi 75 tolak 63 sama dengan 12 lah." andaian Tariq.

Dia bermula semula dari bawah. "Satu, dua, tiga, ..... dua belas." Diselaknya karpet pada anak tangga nombor 12, kelihatan tiada nota pada anak tangga tersebut. Kemudian Tariq bercadang untuk bermula dari atas pula. Dikiranya sekali lagi, "Satu, dua, tiga, ..... dua belas." Masih tiada apapun di bawah karpet. Selepas itu, Tariq duduk di tangga itu, raut wajahnya kelihatan mengalah. Namun otaknya masih berfikir. Tiba-tiba telefon bimbit yang dipegangnya berbunyi. Satu pesanan ringkas diterima, lalu dia terus membacanya.

"Alahai, takkan mengalah kot? Cuba kira satu persatu. Okay lah, aku bagi satu clue. Clue die lantai di bawah tidak dikira sebagai anak tangga. Selamat mengira!"

Tariq segera bangun dan memulakan langkahnya mengira anak tangga dari bawah. Satu, dua, tiga, empat, ..... dua puluh satu. Kemudian dia memusingkan badannya dan menyambung kiraan dari atas ke bawah. Dua puluh dua, dua puluh tiga, dia meneruskan kiraannya. Setelah naik turun tangga buat beberapa kali, akhirnya dia memijak ke anak tangga yang ke 75. Tariq segera menyelak karpet untuk nota yang seterusnya.

"Aik? Kenape tak ade jugak? Tariq bingung.

Rasanya kiraan telah dibuat dengan berhati-hati, Namun segala usahanya hanya sia-sia. Dia kelihatan sedikit kecewa bertambah marah, seolah-olah dirinya dipermainkan oleh nota-nota bodoh itu. Tiba-tiba, hatinya tergerak untuk menyelak karpet yang berada pada anak tangga seterusnya. Wajahnya kelihatan berubah dari murung kepada gembira. Terselit sekeping nota di bawah karpet itu. Tariq segera membacanya.

"Tahniah di atas kejayaan anda mencari saya. Segala usaha penat lelah anda membuahkan hasil. Sekarang sila dial no phone ini, 019-3987197."

Tariq pun segera mendail nombor telefon yang diterimanya itu. Tidak sampai lima saat, panggilannya terjawab.

"Hello tuan. Sekarang saya nak tuan lihat nombor telefon yang tuan baru sahaja dial dan nombor telefon pada nota no 3 tadi." kata jejaka dalam telefon itu.

Tariq mula membezakan nombor-nombor telefon tersebut. Dia melihat ke kiri, ke kanan, kedua-duanya serupa hinggalah ke nombor yang terakhir. Ada perbezaan nombor, 1 dan 7. Tariq segera menelefon semula nombor telefon yang baru diterimanya itu.

"Hello, Kamal..."

"Tak ape, aku faham. Ni semua salah faham je." kata Kamal tenang.

"Maafkan aku."

"Tak ade apelah, sekarang kau pusing belakang." pinta Kamal.

Tariq segera memusingkan pandangannya, kelihatan Kamal berdiri di hadapan pintu biliknya sambil tersenyum. Tariq segera berlari dan memeluk Kamal.

"Kamal, sorry sangat-sangat sebab aku marah kau tak tentu pasal!" teriak Tariq.

"Ala, hal kecik je tu. Biasa lah tu tersalah no phone." kata Kamal.

"Tapi mana kau menghilang? Aku rindu kat kau! Aku call tak angkat-angkat."

"Aku ade prob sikit. Phone aku yang nombor lagi satu tu buat hal, aku pergilah hantar repair, semalam baru siap. Tadi tu no aku yang lagi satu. Tak tahu pulak yang kawan aku kat kelab renang tu tersalah tulis." jelas Kamal.

"Ye ke. By the way, aku gembira dapat jumpa kau balik." tambah Tariq.

"Dah la tu. Mana DVD dan jus mangga yang aku pesan tu?"

"Nah, tapi untuk ape?" Tariq menyerahkan DVD cerita yang ingin ditontonnya bersama satu 1 liter jus mangga.

"Aku tahu kau lapar, aku ade masak nasi ayam untuk kau. Malam ni kite makan dalam bilik je sambil tengok cerita yang kau nak tengok sangat tu. Tapi sorry lah, makanannya dah sejuk sebab kau tu lambat sangat selesaikan teka-teki aku. Hahahahaha!" ketawa Kamal.

"Tak ape, aku on je." kata Tariq.

Kamal pun segera memainkan cerita Just Like Heaven pada komputer ribanya. Kemudian mereka berdua duduk bersila menikmati makan malam sambil menonton cerita itu.

"Lama jugak kau keluar tadi eh." kata Kamal sambil tersenyum.

"Hehehe..." Tariq tersenyum.

"By the way, aku rindu kau jugak."

..........to be continue

12 August 2014

BOIKOT PUNYA CERITA

Isu serangan zionis kat Gaza tu aku tengok dah parah sangat. Pedih hati aku melihat si zionis ni memperlakukan manusia sejagat sedemikian rupa. Aku memang tak sanggup nak tengok orang post gambar bumi Gaza bertumpahan darah di merata laman sosial. Aku juga akui bahawa kadang-kadang aku hide post-post tersebut daripada news feed aku kat Facebook sebab aku tak sanggup nak melihat. Even time aku tengah tulis entry ni pun air mata bergelinangan kat mata ni.

Di sini juga aku nak menaikkan isu boikot yang semakin meluas bukan sahaja di Malaysia, malah turut dilakukan di sesetengah negara maju yang lain. Namun segelintir rakyat Malaysia begitu taksub dengan isu boikot ini sehinggakan mereka berperangai tidak berperikemanusiaan.

"Kau buat macam tu kat pekerja McD tu tak ape ke? Kesian la kau caci dan buli mereka."

"Kan aku tengah boikot ni. Itu bukan masalah aku! Siapa suruh dorang bekerja untuk Israel!"

"Tapi mereka kan cari rezeki tu."

"Banyak lagi tempat dorang boleh cari rezeki yang halal. Dengan Israel jugak dorang nak kerja!"

"Kesian la kat mereka."

"Nak kesian buat apa? Kalau dorang tu orang Islam, dorang tak kerja dengan zionis yang nak musnahkan umat Islam!"

"Habis tu kau caci dan buli mereka, kau pun tak kurang macam zionis jugak lah!"

(SENTAP)

Kalau kau nak boikot, kau hentikan pembelian produk yang menyokong Israel. Bukannya kau pergi belasah atau herdik pekerja itu sesuka hati.
Dialog kat atas tu hanyalah rekaan semata-mata. Mungkin mesej ringkas itu dapat disampaikan dan mampu membuka minda korang untuk berfikir secara matang dan rasional. Bukan ape, aku kesian gak sebab ade khabar-khabar mengatakan yang staf McD selalu dibuli oleh pihak-pihak yang kurang bermoral. Ade gak dengar cerita rider McD menjadi mangsa buli di jalan raya. Ape dorang ni tak ade otak ke buat kat manusia mcm tu? Kesian kot.

Last sekali aku nak manusia-manusia yang memboikot secara buta kayu ni sedar diri sikit agar mengawal tindak-tanduk anda. Lagi satu aku nak yang rajin solat tu sentiasa selitkan doa korang untuk penduduk Palestin agar keganasan ke atas bumi mereka dapat dihentikan secepat yang mungkin.

Gibb turut berdoa agar mereka di sana sentiasa tabah dan dilindungi oleh-Nya. Insyaallah.

Produk-produk yang menyokong Israel, dihuraikan secara terperinci.

4 August 2014

KESALAHAN DALAM BINTANG-BINTANG KITA

Korang mesti dah menyaksikan cerita yang vavavoom bertajuk The Fault In Our Stars kan? Yang sedang membaca entry ni sure dah tengok punye, aku tahu sangat kepala otak korang. Nak-nak kalo yang jenis obses tu, nampak je The Fault In Our Stars kat mana-mana, terus terkinja-kinja obses.

Actually entry ni aku bukan nak bercerita pasal cerita tu pun. Aku kat sini nak cerita pasal minat membaca yang aku cuba tanamkan dalam diri aku. For those yang tak tahu, aku ni sangatlah tidak suka membaca, terutama fakta yang panjang berjela. Aku rasa buku terakhir yang aku baca pada tahun 2004, sekarang dah 2014 (dah 10 tahun mengikut perkiraan). Even time sekolah menengah dulu kan ade novel macam Meniti Kaca, Konserto Terakhir, dan sebagainya, seriously aku just beli je sebab cikgu suruh and tak pernah baca langsung (kalau korang tengok novel-novel tu, semuanya nampak macam baru lagi).

So, macam mana sekarang aku boleh datang minat nak membaca?

Kisahnya macam ni. Pada suatu petang, kawan aku ni bawak aku keluar pergi berbuka puasa. So dalam kereta tu kitorang berdua je lah menempuhi rintangan jalan raya yang sesak di kota raya. Die ade bercuti ke suatu tempat menarik tempoh hari dan nak bagi souvenir kat aku. Die suruh aku amik barang tu dalam beg die kat seat belakang. Aku pun bukak la beg die dan amik barang tu. Guess what? Aku terjumpa sebuah buku dalam beg die. Dalam hati aku berkata, "For real budak ni membaca? Buku Bahasa Inggeris pulak tu".

Kawan aku tu kalau korang judge luaran die, korang mesti rase die tu seorang pemalas, messy, dan pentingkan diri. Tapi actually die superb, adventurous, caring, setiakawan, pengemas, dan kelakar. Sebab tu bila aku dapat tahu die membaca buku, aku sedikit terkejut. He is really an unpredictable guy. Dalam hati kecil aku berkata, kalau die boleh buat, for sure aku boleh buat gak. For that time, aku putuskan nak mula membaca. Keesokkannya aku beli 2 buah buku which is salah satunye buku The Fault  In Our Stars.

Edisi Bahasa Malaysia berjudul "Tertulis Di Bintang-bintang" juga boleh didapati.
Walaupun dah 2 minggu aku beli buku ni, tapi aku baru baca sampai chapter 4. Nampak sangat pemalasnye kan. Janji aku baca. Hahahaha. Korang doakan aku berjaya tamatkan sesi bacaan aku sebab buku ke-dua yang aku beli tu lebih tebal daripada buku ni.

2 August 2014

KAD RAYA

First sekali aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat pembaca dan pengunjung blog ini. Aku nak minta maaf kepada pembaca tegar yang menunggu sambungan Budak Gerai, aku busy sikit ngan hobby baru aku, harap maaf. Apa-apa pun terima kasih sebab membaca, sayang korang.

Berbalik kepada topik sebenar, kad raya. Apa itu kad raya? Kalau kau tu seorang manusia, tentu kau sendiri tahu ape bende tu kad raya kan? Well, tak perlulah aku nak terangkan and tunjuk contoh kat korang sebab aku bukan Wikipedia. Lagi pun kau tu bijak pandai dan teknologi sentiasa melekat kat tangan, leh Google sendiri ape bende nye natang kad raya tu.

Since musim perayaan ni, aku still suke hantar kad raya pada kawan-kawan aku. Mesti kau rase macam aku ni old school kan? Aku ni takde lah old school sangat, cuma aku suke hantar kad raya sebab mesej yang disampaikan pada penerima lebih bermakna dan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Aku memang tak mengamalkan mesej hari raya yang dihantar menerusi Whatsapp, Wechat, dan sebagainya sebab mesej-mesej itu hanyalah sekadar mesej copy-paste yang takde nilai ape-ape pun.

Tak kesah la kad raya itu serendah RM0.50 sekalipun, aku lebih menghargai ucapan yang ditulis oleh pengirim sebab ianya lebih ikhlas dan bermakna. Kalau kau sendiri pun, kau suke ke kawan-kawan or boyfriend kau hantar mesej copy-paste?

Kad raya atau mesej menerusi teknologi?
Memanglah sesetengan orang cakap yang kad raya ni macam membazir je, tapi apa salahnya nak keluarkan duit sikit untuk insan-insan yang kita sayang kan.

BTW, aku ade minat kat seorang mamat ni secara diam. Resultnye hampeh. Actually senang je nak tahu seseorang tu nak serius dengan kita ataupun tidak, kau try mintak alamat rumah die. Kalau die tak bagi tu maksudnya there is no chance at all for you to enter his heart. Sekian.