28 September 2016

#ASKGIBB : A HOMOPHOBIC BEST FRIEND


Hey Gibb, welcome back! Haha.

I am Dave, a public university student. I am a gay, who is still in the closet. However, I have made a public support to LGBT group.

I am facing some problem. When I was in a secondary school, I had a good friend named T. I bonded really well with him. Bonding with him really made me really comfortable to be gay. T was really a nice guy. However, we were just friends.

As time passes, T and I move in the different directions to continue our tertiary education. Around a year back, he wished me happy birthday and started to hit off (friendly catch up). We get close. Our conversation is very gayish, I guess. We talked about penises, sex, and racist things.

Things get really weird when he openly said that I am a secretly gay and I like boys. But I always never cared about what he said. I always hid my sexual orientation from him.

I get really jealous when he goes out with his girlfriends to the club or any other friends (I don't know why?). He also started to take a step away from me. In fact, I am blurred why he was doing so.

We had a surprise encounter in a mall. Again, he told me that I am very gay (well I am one). He told that and went off. His Facebook status are also kinda homophobic. I like him, should I come out to him? I mean he still a good friend, although at the time he never replies to my concerns. But I don't want to lose his friendship.

Help!!! Please.

(Dave)


**********


Hello Dave,

Thank you for sharing your problem in this slot. Firstly I wanna apologize because I promise to share my thought about your case yesterday, but last night I felt really tired and a bit emotional. But here I am!

To be honest, I hate T reaction towards you. I think he should respect you as a friend and not judging you base on your sex orientation. I know you like T so much and you want that friendship to last long, but if T keeps hurting your feeling, then you need to move on sir.

I had a few homophobic friends back then, and clearly, I just ignoring them if they call me a sissy or faggot. Maybe some of the insults may hurt my feeling, but I just laughed about it and make it a joke anyway. I need to act normal on that time because I want to maintain a good relationship with them. I don't wanna be left alone in the class. I still wanna enjoy my time in the college and not being a loser.

I know being gay is hard for us, but we need to face the fact anyway. If you wanna save this friendship, you need to control yourself in front of him. don't act too gay. Change your appearance, change your lifestyle. That's why the word discreet exist. I know the purpose of friendship is to accept who you are as you are. But if you still wanna be his friend, and you love him, you need to change buddy.

Another option is, you just tell him the truth. After that, you will know who is your real friend, and who is not. If he cannot accept you as you are, then he is not your real friend.

Be strong Dave, don't hurt your feeling just because of a man.

Never lose hope.

18 September 2016

DRAMA


Entah la...

Jam menunjukkan pukul 4:08 pagi and I have a meltdown.

Minggu ini banyak sangat benda yang bermain dalam kepala otak aku.

Aku rasa rendah diri.

Aku rasa macam ada suara yang berbisik supaya aku berhenti berdrama,

Entah la...

Aku selalu berkata supaya berhenti, tetapi aku makin ketagih.

Entah la...

Aku tidak tahu hendak buat apa sekarang.

Walhal sebentar tadi aku happy sahaja.

Dapat keluar date.

Lepas itu spend time dengan abang aku yang rajin melayan kerenah aku.

Aku rasa hidup aku sudah cukup sempurna.

Namun aku masih rasa kosong.

Maybe sebab aku terlalu happy sampai aku terlupa nak bercakap dengan Dia.

Susah sebenarnya jadi aku.

Orang tak mudah nak fahami aku.

Tertekan juga.

Air mata senang sangat keluar waktu-waktu macam ini.

Minta maaf sangat-sangat.

Entry kali ini berbunyi drama.

Namun itulah rialitinya.


Aku selalu nyanyi lagu ini bila aku tengah happy.

Tapi lagu ni lagi memberi kesan bila aku tengah feeling down.

Indeed, I still crying now.

5 kali cubaan untuk menyanyi.

Damn.

I know lepas ini maybe akan ada orang yang akan bertanya, "Are you okay?"

Lepas itu aku akan jawab, "Yeah, I'm fine (with the smiling face)!"

But actually I'm not.

Aku ini jenis susah hendak bercerita masalah aku pada orang.

Sudah sejam lebih bergelinang menangis.

Hurm, I don't know.

Aku tahu entry kali ini sounds like whining and pathetic.

Tapi apa yang aku dapat kalau setakat menagih simpati.

I always need to work my ass to make myself happy again.

So, everyone, please enjoy your lives while you still can!

Sekian.  

2 September 2016

BEZA, KAU, AKU

Hello Gibbonizer! Entry aku kali ini bukanlah tentang seseorang yang istimewa, tapi aku nak bercerita tentang seekor blogger yang mungkin kalian kenal juga. Sebelum bermulanya kemerepekkan aku, mari aku kenalkan gelaran tuan punya blog.


**********




Nama empunya blog : Mr. Dominic Unknown
Nama timang-timangan : Dom / Mr. Unknown
Laman sesawangan : lifeyangpenuhrahsia.blogspot.my (aku baru tahu nama blog kau)
Habitat : Perak (lokasi dirahsiakan)
Tarikh lahir : 15 November 1994 
Pekerjaan : Penuntut IPTA (lokasi dirahsiakan sebab takut kene tangkap dek polis)


**********


Aku mula kenal dengan dia ini semenjak tahun lepas, 1 March 2015 to be exact. Kami mula kenal manja-manja melalui perkhidmatan e-mail. Then aku cadangkan supaya dia meng-install Google Hangouts. So dari situ lah kami mula chot-chet, chot-chet. Lepas lama kenal melalui ruangan tersebut, aku mula perasan yang aku dan dia agak serasi, banyak persamaan. Bak kata dia, kami ni bila chat macam ala-ala syncronize. When I need someone to talk to, he always be there for me. When he need me, I will do the same.

Sudah! Berbalik pada tajuk asal, entry kali ni agak special sikit sebab aku gigih mengajak dia untuk buat entry secara berkolaborasi. Ingat senang ke? Susah okay! Aku dapat idea ni sebab aku selalu tengok Youtubers buat video kolaborasi dekat channel-channel mereka. Sebab aku ni hanya seekor blogger, so aku dapat buat entry je lah.

Aku mula request untuk buat entry ini Jumaat lepas (26 August 2016) pada dia. Bila dia setuju, aku pun on je lah. Entry kali ini ada 2 bahagian. Bahagian pertama pada blog Mr. Unknown, dan bahagian kedua pada blog ini (yang kalian sedang baca sekarang ini). Jadi, mari kita mulakan.


**********


14 PERBEZAAN AKU DAN DOM


1) FASHION AND STYLE



GIBBO:
Do you like fashion? Do you consider yourself as a stylish?
(Jawab!)

DOM:
Not so. I'm not a stylish. I just wear something simple and comfortable for myself.

GIBBO:
For me, I suka fashion. Sometimes, benda yang nampak pelik boleh menjadi sesuatu yang menarik. Fashion for me is all about style. You can wear anything as long as it is presentable and most of all, you feel comfortable in your own skin.
Fashion is not just about buying designer clothes, it's about how you present and styling them.

DOM:
And my mum be like, "Hang duit pun harap mak abah bagi, dok mengada-ngada nak berfesyen-fesyen!" πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

GIBBO:
Actually, fashion and style bukanlah benda yang sama. But in fashion industry, you need a stylist.
I selalu ingat quote Yves Saint Laurent yang ini, "Fashion fade, style is eternal."
So, your fashion is basically depending on your style.


2) UNDIES PREFERABLE



GIBBO:
Which one is your prefer? and why?

DOM:
Okay. For underwear, I would love to wear briefs. Much easier.

GIBBO:
Preferable brand? Colour?

DOM:
Renoma is the best! I love the design and striking colour.! Hahaha! Why briefs? I think because since i was young, my dad dah ajar pakai briefs and not boxer. Plus, bila pakai briefs, angry bird parking elok je. Hahaha!

GIBBO:
I ni pulak jenis wear anything. I own trunks, boxers, boxer briefs, and sometimes I try to wear unique design underwear yang dijual di internet. Brand i tak memilih sangat, but definitely not Renoma, Lee Cooper, and even Edwin, brand PLU sangat!

DOM:
HAHHAHHAH πŸ˜‚

GIBBO:
Warna pula I selalu beli soft pink, any kind of blue, and corak celoreng.
Kotak-kotak (plaid) pun I suka!


3) DECORATION



GIBBO:
I ni obses dengan dekorasi. Paling suka beli barang decoration. Kalau dekat mall mesti nak masuk SnJ, Kaison, Daiso, or apa-apa kedai yang ada menjual barang-barang dekorasi. Sangat obses dan rambang mata! Kadang-kadang just beli je, tapi tak tahu nak letak dekat mana. Sebab bagi I decoration itu penting sebab boleh menaikkan mood dan menambahkan aura keceriaan.
How about you?

DOM:
As for me decoration tu is not so important. I'm not that kind yang suka hias-hias bilik dengan lampu-lampu or any photoframes or something. Sebab I tak kreatif in decoration. End up akan jadi buruk and macam tak kena je. πŸ˜‚πŸ˜‚


4) KERJA PERTUKANGAN



GIBBO:
Seriously I memang minat!
Buat I berpeluh jantan.

DOM:
Not so minat sebab takde kemahiran bertukang. The only kerja kayu yang I pernah buat was tempat letak tisu dekat dapur, during Kemahiran Hidup masa darjah 4.

GIBBO:
Penat tapi puas hati. Tambahan pula, I ni 3 tahun dengan Kelab Kemahiran Hidup, memang rapat dengan cikgu Kemahiram Hidup. I own 4 hammer (tak tahu kenapa obses beli hammer), pliers pun ada macam-macam jenis. Senang cerita I ada toolbox sendiri untuk kerja pertukangan. Yang I tak beli lagi adalah gergaji.
Tapi kelemahan I drill, sebab I tak larat nak drill dinding.

DOM:
Takpe. You mahir dalam drill benda lain. Ehh!!! πŸ˜‚
Selain tempat letak tisu tu memang none, tak ada. Haha!


5) DIY



DOM:
Okay, I pernah buat cat bedding using old t-shirt and box. But end up my cat tak tidur dalam tu pun.

GIBBO:
Hahaha!!! Yang itu i pernah buat juga, tapi dalam form lain.
To be honest, projek DIY I tak banyak pun.
Tapi I suke buat sesuatu yang I nampak macam menarik from Youtube.
Mostly I banyak tengok video DIY from this channel ThreadBanger.

DOM:
Tapi kalau jadi, kira hebat la.

GIBBO:
Mostly barang from Ikea kene DIY. So, skill pertukangan will come in handy.

DOM:
I see...
Handyman, hot!!!

GIBBO:
Tambahan lagi, I ada barang-barang untuk DIY such as hot glue gun, pva glue, couple of scissors, couple of cutting knife, paint brushes.
Ala, hangat-hangat tahi ayam je nak buat DIY, tapi suka!

DOM:
Paham... Hahaha!!!


6) ART LOVER



GIBBO:
I kinda love art in many form.
For sure I ni bukan budak art and design, tapi I suka something like arca, lukisan, seni halus, illustration, seni traditional dan moden.
Sometimes, I pay more for art (jika mampu) dan korbankan duit belanja makan.

DOM:
I'm not so art lover. For me I love food art the most! Sebab how they snap the food, the angle is so damn nice!
Arca-arca segala tu tak sangat.

GIBBO:
I ni bila tengok painting, oh I wish I can paint like that! Tapi malangnya I takde bakat melukis.
Sekian.


7) SWIMMING



GIBBO:
Honestly, I cannot swim.
Pernah lemas dulu kat Port Dickson. Tapi takde lah takut air. Kadang-kadang rasa macam, "Why my dad tak ajar I berenang?"
Sebab my dad pernah selamatkan sepupu I daripada lemas kot!
Kan Rasulullah menyuruh supaya mengajar anak-anakmu untuk menunggang kuda, memanah, dan berenang.

DOM:
Haha! I love swim or should I say berendam.
Dulu tak pandai, until one day in 2012 my friend taught me how to swim, and I boleh berenang since that. Not so bad, but can la moving dalam ayaq tu.

GIBBO:
I hate you!

DOM:
And I boleh apungkan badan atas air. πŸ˜‚πŸ˜‚


8) READING



GIBBO:
Why you suka membaca?

DOM:
I love to read, but you are not.
Okay, let me answer. I suka membaca especially fixi because dalam tu storyline dia bermacam-macam jenis. Not a typical kahwin paksa story. Bila I baca then minda I lebih terbuka and gain a lot of knowledge. Haa gitu. Membaca gaya wawasan, katanya!
English book yang I berjaya habiskan was The Fault in Our Stars.

GIBBO:
Buku tu dah 2 tahun pun I tak habis baca lagi.
I suka buku yang berwarna.
I am no hipster here.

DOM:
Fixi berwarna okey!
Pelangi lagi tu.

GIBBO:
Ye ke? Tak tahu.
Ada satu buku je yang I habis baca. Hahaha!
Bimbo here. Don't like reading at all, just like my mum. Suka beli buku buat hiasan je.
Even komik pun ada yang I beli tapi tak baca.

DOM:
Haha! I tahu you tak suka membaca.
Sebab you bukan jenis ulat buku.

GIBBO:
I am more to skills kot. More practical.


9) GADGET FREAK



GIBBO:
Are you a gadget freak?

DOM:
Not so, Tak tahu sangat pasal gadget. But the latest iPhone is my #PhoneGoals.

GIBBO:
Jangan beli iPhone 7! Always wait for the "S" models!
I ni tak lah terlalu freak, but I love to see the latest technologies.
I follow several of tech channels like SuperSaf TVMKBHDTLDUnbox TheraphyAustin Evans, and Everything Apple Pro.
I ni kalau jenis nak beli something, I akan tengok review from Youtube. Nanti bila beli just grab and go je. Risiko untuk ditipu oleh penjual yang tak bertanggungjawab pun agak tipis.
Currently I'm using 3 phone, and I jenis selalu tukar phone.
Tak berapa nak mampu, tapi kalau ade budget lebih, beli la.


10) FEELING TOWARD GIRLS



DOM:
Feeling toward girls? Well pernah lah twice crushed dekat perempuan, but not in lustful way. It just like rasa sayang an no nafsu. Tak turn on langsung. Pernah la buat experiment tengok straight porn. End up my eyes are more focusing on that dick rather than pussy and boobs.

GIBBO:
I ada perasaan pada perempuan.
Each time keluar alone with a girl, sometimes I terbayang if I couple or having sex with her. Tapi I hormat.
Sebab I tahu most of my gay love is all about sex.
But towards a girl ni is all about love and respect, takde lah each time nampak girl je mesti horny.
Akan kahwin or tak akan kahwin itu bergantung pada jodoh dan rezeki.
(BTW, aku pernah tengok straight porn and aku terangsang pulak bila perempuan tu menjerit!)


11) RISK TAKER



GIBBO:
Honestly, I ni bukan risk taker yang tegar. But I suka cabar diri sendiri.
Contohnya blind date, selamba je jumpa orang buta-buta.
Main tak pakai kondom (walaupun dulu pernah kene STD).
I suka challenge myself. Selagi boleh cuba, I cuba.
Contohnya if I tak feeling attracted dengan someone, I will try first. Try cari peluang. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam.
I juga lah yang suruh Dom supaya ambil peluang dengan Dario.

DOM:
Jap, Risk taker ni berani ambil risiko or tak berani?

GIBBO:
You kan tak berani. So terangkan, why you tak berani?

DOM:
Okay. Why I tak berani ambil risk? Haha, the thing I'm not so lucky enough. Senang cerita kalau buat benda yang risky, mesti akan end up jadi tak elok.
For example, member I ponteng kelas, tapi dia tak pernah kantoi. Seriously never! Tapi pernah sekali I ponteng, just sekali je dan end up lecturer perasan and kene bahan dalam kelas. Same situation also apply during zaman sekolah. I ni pemalas nak pergi kokurikulum, tapi kene pergi juga. But member I, selalu ponteng tak pernah kantoi pon. There was one day I ponteng dan end up cikgu denda.
See, kalau I buat benda risky ni selalu akan jadi macam itu lah. Tak semua, cuma kebiasaannya.

GIBBO:
So you malas nak ambil risiko sebab selalu malang?

DOM:
Kinda. Not lucky enough.


12) NEVER HAD A BOYFRIEND



GIBBO:
Well, I tak pernah ada boyfriend. Like seriously!
Dulu I selalu cakap yang I ni tak memilih. But makin tua, I makin cerewet.
Mostly relationship aku sampai tahap "dating" je. Tak sampai tahap "in relationship" pun, apatah lagi "settle down". Sadiskan?
Damn!!!
How I wish I be you, Dom.

DOM:
Be strong Gibb. Mungkin jodoh kamu masih belom lahir, atau mungkin dia masih di darjah 1.
Ala, I pun rezeki terpijak.
Kalau tak sendu je.


13) VIRGINITY



GIBBO:
Of course la aku ni dah tak virgin. Hahaha! Malas nak komen panjang.
Bagi aku, virgin seseorang gay itu akan hilang sama ada die telah ditebuk, ataupun telah menebuk individu yang lain.
So kepada top yang diluar sana, jangan nak perasan virgin!
Dan yang paling penting, aku tahu yang Dom ni masih virgin, even he has a boyfriend.
(Dah, kau tak payah nak komen apa-apa! Hahaha!!!)

DOM:
So, I tak payah komen apa-apa lah ni?

GIBBO:
(Ikut you lah.)

DOM:
Well, I never being a top or being a bottom. If you know what I mean, hahahaha!
Light fun also fun what. Okay bye!

GIBBO:
SLUT!


14) EXPERIENCE



GIBBO:
Secara jujurnya, experience aku dalam kehidupan dan dunia gay ni tak lah tinggi menggunung. Aku dah jumpa ramai jenis orang. Sambil-sambil tu aku belajar serba sedikit tentang human behaviour melalui body language dan cara percakapan. Dah boleh dah detect sikit-sikit if someone menipu.
Namun aku respect dengan Dom. Walaupun dia muda 5 tahun dari aku, tapi dia ada pengalaman tersendiri yang aku tak ada. Aku pun banyak belajar daripada pengalaman dia.

DOM:
*Grab crown*
Well, about experience in PLU world ni, aku pun masih teraba-raba lagi. Banyak benda yang aku tak tahu lagi. But still, aku telah belajar banyak benda juga. Pasal janji palsu, backstabbers, manusia bermulut manis, and so much more. Padahal baru 2 tahun je aku explore.
Tapi yang penting, wear condom when you wanna fuck someone.

GIBBO:
You done?

DOM:
Jap, nak tambah.
You know what, Thank you to all PLU bloggers terutamanya yang dah lagend-lagend, Gibb misalnya, your blog sangat membantu dalam mencari sinar ilmu pengetahuan dan pengalaman dalam dunia PLU ini. At least adik-adik yang baru nak up tu boleh dapat info penting from blog-blog korang.
Blog aku tu drama royan je banyak. Hahaha!

GIBBO:
Well, thank you bitch!

DOM:
Your welcum.

GIBBO:
Senang cerita, belajar daripada pengalaman dan kesilapan orang lain.


**********


Well, akhirnya siap jugak temu ramah aku dengan Mr. Unknown. Susah okay nak atur masa untuk berbincang semata-mata nak buat entry ini. Makan masa berhari juga. Entry ini aku buat khas semperna menyambut anniversary perkenalan kami di dalam alam maya selama 1 tahun 6 bulan.

Selama perkenalan ini, aku selalu merujuk pada dia if ada benda yang aku nak bincangkan atau mohon pendapat. Kami juga pernah on the phone sekali je sebab nak berbincang perihal dia. Masing-masing ada masalah sendiri. Secara jujurnya juga, kami mudah faham tentang masalah masing-masing dan boleh adapt dengan situasi permasalahan.

Banyak benda yang kami kongsi bersama. Rahsia aku yang aku tak cerita kat sesiapa pun, aku selesa cerita kat dia. Aku berharap persahabatan ini akan kekal abadi (CLICHÉ).

Seperti yang aku mention sebelum ini, entry ini ada 2 bahagian. Yang kalian sedang baca ini bahagian kedua. Untuk bahagian pertama boleh klik di sini >>> AKU, KAU, SAMA

Sekian, love you bitch!
(BTW, you kinda special too.)