20 November 2014

TERKANTOI DENGAN KAWAN BAIK SENDIRI , SEBENARNYA SAYA INI GAY

Ah, 20 hari aku tak bukak blog! Survivor review tertangguh, Budak Gerai tertangguh, banyaknye nak kene update balik. Gibb minta maaf sangat-sangat. Mungkin ade segelintir pembaca yang tertunggu-tunggu entry baru dari aku (ade ke?). Namun apakan daya, masa mencemburui aku untuk melekat pada komputer riba.

So, apa yang aku nak bincangkan dalam entry kali ini? Entah la, aku pun tak tahu nak tulis apa...





(Lebih kurang 5 minit kemudian selepas mengelamun)





Okay lah, ape kata aku share sikit tentang cara aku handle persahabatan aku dengan kawan baik aku yang straight lepas die tahu aku ni gay.

Aku kenal die time study dulu dalam tahun 2008. Masa tu kitorang baru balik dari perjumpaan ahli-ahli fakulti. Aku tak pernah pun bercakap dengan die time semester 1 sebab maybe kitorang lain-lain kelas. Tiba semester 2, bilik-bilik kitorang pulak sebelah-menyebelah. So start dari situ la kitorang mula sapa-menyapa. Dipendekkan cerita, time balik dari perjumpaan fakulti tu, kitorang bersembang dalam perjalanan ke bilik. Entah macam mana tah kitorang boleh bersembang tentang kampung masing-masing. Surprisingly kampung kitorang sama, dan kitorang mempunyai darah keturunan yang sama. Ya, kami berdarah Banjar.

Since that die rajin lepak bilik aku, aku pun rajin lepak bilik die. Banyak masa kitorang habiskan bersama, sharing background, dan taste of music pun kitorang sama. Sampai time praktikal pun, aku ajak die praktikal kat  Shah Alam dengan aku, dan die setuju. BTW, die ni tinggal kat Hulu Selangor. Sampailah tamat pengajian diploma, kitorang still keep in touch.


Macam mana die boleh tahu aku gay? Semuanya sebab mulut tempayan seorang pondan. Actually aku ade terkantoi dengan kawan pondan aku ni setelah die ternampak aku berdating dengan seorang lelaki dekat taman permainan area tempat tinggal die. So, lepas dating tu aku terus lepak rumah die. Sampai je rumah die, aku terus diacu dengan pelbagai soalan cepu emas. Aku yang dah tak berdaya berbohong lagi dengan serta-merta mengaku yang aku ni gay (actually time study dulu ade jugak terkantoi, tapi mungkin bukti tak cukup kukuh). Aku pun turut mengaku kat die yang aku dah lama hilang teruna. Kawan aku yang pondan ni agak terkejut sebab die kata aku ni agak hebat juga sorok identiti sebenar aku, chewah. Nampak baik je time study dulu, solat pun tak tinggal. Tapi rupa-rupanya gay jugak, hahaha.

Sebab si pondan ni pun turut berkawan baik dengan kawan aku tu, die pun selambe je pegi cerita perihal sex orientation aku. Lepas dah membongkar rahsia aku, die boleh pulak mesej aku dan minta maaf. Dalam hati aku rasa geram sangat. Namun, aku still keep calm, capai handphone, dan terus mesej kawan aku yang straight tu.

"Eh, kau dah tahu eh?"

"Yup."

Aku pun minta maaf kat die. Dan alhamdulillah, die pun maafkan aku dan boleh terima situasi aku. Die hanya berpesan pada aku yang die tak mahu aku jadi macam typical gay yang lain, yang suke show off about being gay. Die juga selalu berpesan agar aku selalu ingat pada Tuhan. Time tu, aku bersyukur sangat-sangat sebab aku dikurniakan seorang sahabat yang baik.

Tentang si pondan tu, aku akhirnya maafkan die dan die janji akan belanja aku makan (senang-senang je kan aku maafkan orang). Sebab bagi aku tak perlu kot nak gaduh-gaduh. Lagi pun kawan aku tu boleh terima aku seadannya, tiada gunanya untuk bermasam muka.


Couple of weeks later, kitorang keluar hangout sama-sama termasuklah kawan aku yang pondan tu dan beberapa kawan baik aku yang bergenre straight. Mula-mula aku jumpe kawan aku tu, memang rasa akward giler. Tapi lama-kelamaan dah okay la, boleh sembang balik macam sembang dengan manusia biasa. Yang gay side tu, kitorang tolak tepi.

Since that, aku dah tak rasa janggal lagi dengan die. Kalau kuar hangout, mesti keluar sama-sama, Dah takde benda lagi yang aku perlu sembunyi daripada die. Cume kalau aku keluar dengan die, takde lah aku nak sembang pasal diri aku yang gay ni, just act normal je macam die tak pernah tahu yang aku ni gay.

Pada pendapat aku, aku rasa die dapat terima aku sebab mungkin latar belakang dan cara die dibesarkan dengan cara pemikiran terbuka. Ayah die seorang ustaz dan ibunya seorang guru. Lagipun adik-beradik die semua perempuan, so I think die senang nak adapt dengan pelbagai situasi. He also very likable person. Kawan-kawan die semuanya daripada pelbagai genre. Alhamdulillah, sekarang dah 6 tahun aku berkawan baik dengan die dan berharap agar persahabatan ini kekal abadi.

Nasihat aku kepada mereka yang nak come out from the closet, pastikan kau memilih seorang kawan yang betul. Sebab tak semua orang boleh terima situasi kita ini. Kau mungkin diterima dengan mudah, ataupun dibuang jauh-jauh.

Once kau dah came out pada orang yang betul, kau akan rasa lebih confidence disamping beban yang dipikul menjadi lebih ringan. Lagi satu don't take anythings for granted. Bila kau dah mengaku yang kau ni gay, ia bukanlah tiket percuma untuk kau menjadi lebih gay dan start exposing everything about your life. Tapi ambillah peluang ini untuk memperbaiki diri dan lebih berhati-hati tentang menyembunyikan identiti diri di masa akan datang.

31 comments:

  1. Aku harap aku ada kawan macam tu. At least dia boleh bawa kita lebih dekat pada kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah nanti ade la tu...

      ape pun kite kene kuat dan jalani hidup seperti biasa.

      Delete
  2. Dekat pada Tuhan actually. Salah taip.

    ReplyDelete
  3. eh orang banjar jugak??? kulaan la kita...hahaha
    btw aku pun ade jugak reveal yang aku ni gay kat sorang member pompoan or aku dah anggap dia kakak...bukan senang kita nak cerita dark side kita pada orang...betul, person tu mesti la yang betoii2 kita percaya...
    dan mulut pondan memang tak boleh percaya !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. fine, kulaan...
      already love u bro..
      pandai speaking x ni?

      Delete
    2. Gibb : perkataan tu je yang aku tau....hahahaha....banjar yang dah murtad katanya.... :)

      Delete
    3. sama lah kite... tapi lepas aku start kawan ngan kawan aku ni, banyak gak lah aku belajar perkataan banjar.... hehehe, kadang2 seronok tau...

      Delete
  4. Betul tu tak semua kawan baik yang boleh terima kita ni gay. Walaupun dia kawan baik kita tak semua rahsia kita boleh bagi tahu kat dia. Melaiankan dia kawan yang betul-betul kita rasa kita boleh percayai dia. Btw, selamat pagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu , tak semua orang boleh terima insan hina macam kita ni....

      Delete
    2. Sape kata kita hina? Habag mai sat satgi aku pi taboh dia, aku nengok glongan tulen tuh lbeh haprak n bkarat thp gaban, hina2 kita, kita jugak pro, malah lbeh hbat dr diaorang. Tapi aku amat geli klu tgk ponDan/maknyah,

      Delete
    3. Jazlee.. Actually ade je maknyah/pondan yang ok... Mamat2 gay ni pun bukannye sume bagus sangat pun... Yang tak ok sebenarnya bila dorang ni mulut lakha je...

      N to be honest aku still rasa hina sebab aku x normal mcm kawan2 lain.

      Delete
  5. Cutenya story u ni.. i mean..facts kan... but good to know ur story. Not all peoole cud accept others different sex orientation. Yes, its wrong but what can we do right?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Ni pun aku tgh lepak dengan dia ni...

      Delete
  6. Bagus dapat kawan yang memahami dan terkantoi secara aman. Ada kemungkinan kawan kau tu gay atau sekurang-kurangnya bi?
    Tapi aku setuju dengan phrase akhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku berani bersumpah yang kawan aku tu bukan gay neither bi.

      Delete
  7. Aku dah bagitahu best friend aku.
    Yeah he okay with it.
    Okay la kan. At least aku dapat share problem or anything dengan dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau kau share problem tentang kau jatuh cinta dengan lelaki, aku rasa macam akward je...

      Delete
  8. aku tak berniat nak bagitahu siapa siapa yang diriku gay. mungkin bagiku, aku dah ramai kawan gay yang aku boleh kongsi pahit manis kehidupan dan mereka pun bagi sokongan bagiku. Thanks guys for your support all these years!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kan awak, bagi saya la, kawan gay ni, they cannot be trusted 100%... at the end of the day, mesti ade perasaan dengki....

      saya lagi selesa kawan dgn straight guy...

      Delete
  9. Almost sama cerita dan almost sama situasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. really? huhuhu..

      so mcm mana persahabatan korang? okay?

      Delete
  10. Salam,

    Saya nak minta advice abang sikit... Saya punya kawan dekat dengan saya. kita selalu tido sama-sama satu katil walaupun saya bukan roommate dia
    Dari situ juga timbul rasa suka saya dengan dia.

    Awal mulanya saya berusaha menahan diri, tetapi pada akhirnya nafsu mula mengambil diri alih akal saya. Setiap malam saya selalu pegang-pegang badan dia. Dia selalu berpura-pura tidur sehingga membuat saya semakin berani... Pada akhirnya saya memegang barang terlarangnya dan membuat dia pancut...

    Seketika itu, dia bangun dan sangat marah dengan saya... Dia menceramahi saya dan mempertanyakan alasan apa saya nodai dia. Rasa hormat dia pada saya hilang. Dia sungguh menyesal atas perbuatan saya. Pada akhirnya, dia mengatakan akan menjaga rahasia saya dan menjauhkan diri dari saya...

    Sejujurnya saya sangat sedih, saya kehilangan sahabat saya atas hal yang tidak layak... Saya tidak tahu harus berbuat apa dan cara untuk memperbaikinya. Sudi abang dapat menjawab. Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ray, nanti abang jawab kat entry abang kay...

      Delete
  11. I like your story. So good u hv a friend like him.

    ReplyDelete
  12. Kalau aku,aku akan diamkan dan biar diri nie merasaerasa hina seorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. i berani bagi tahu sebab die ni open minded, berfikiran terbuka sedikit dan bukanlah tipikal melayu.

      Delete
  13. Tulah aku ada kawan baik sorang jugakk. But, lately kami makin jauh mungkin sebab aku taknak nanti dia ingat aku suka dia. Btw, im totally agreed with u. Aku rasa hina sangat x normal macam orang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kita berasa hina di mata manusia, namun mungkin tidak di mata yang maha Esa. Sesama lah kita berdu'a untuk memperbaiki diri kita.

      Delete
  14. Being straight..or gay..firstly..should respect the friendship..always!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, cuma masalahnya pemikiran rakyat sekeliling masih sempit tentang isu ini.

      Delete