29 September 2014

THE ADVANTAGES OF THE INTERNET

Nowadays, many people want to do the easiest thing in their life that can give them a lot of benefits. internet is an international computer networks that can connect people by using their computers, with the other computers worldwide (Oxford, 2005). Internet is also the one of the importance things to people who wants to have the better lifestyle. There are some advantages that people will receive by using the internet which include searching for information, using it for communication, online shopping and self-learning.


One of the advantages of using the internet is for searching the information. The internet is a universal medium for a lot of information. Users can easily search for any kind of information on any variety of topics easily by typing a word or two using the searching engine provided on the internet. Based on an article in Majalah PC from January to December 2005, had stated that people who surf the internet can easily do research or getting further information according to their interest topic. The most common search engines that are popular nowadays include Google, Yahoo, and Bing. By using those searching engines, people can find any kind of things such as news, sports, global current issues, and entertainment.

Three of the most use search engines on the internet.

Another advantage of using the internet is people can do 24 hours of non-stopping communication worldwide. Based on an article from www.pondered.com, retrieved on February 11, 2009, stated that with the internet, people can stay connected with their family and friends anytime and everywhere by using e-mail, instant messenger, and video conference. It is also can save a lot of users time and money because nowadays, there are a lot of networks coverage worldwide and it is much easier because they just only need to sit in front of their personal computers, notebooks, or even smartphones, and they can directly keep in touch with their love ones. There are many websites, blogs, and applications offer on the internet such as Google Hangouts, Facebook, and Skype, so that people can stay connected with their family and friends anytime and anywhere they want to.


Skype is on of the best applications for video call since it was released in 2003. Now u can use this application even with your computer, tablet or smartphone.

Shopping through online is another advantage that people will get by using the iInternet. Based on an article from www.pondered.com, retrieved on February 11, 2009, stated that users can easily go shopping online because there are many online stores and sites that users can surf to look for products as well as buy them using their own credit card or online banking such as Maybank2U, CIMB Clicks, and RHB Now. Users also don't need to leave their house and can do all the shopping activities through their personal computer. In addition, users also can buy things that unavailable and hardly to find in the marketplaces by shopping online and purchase it directly from the seller. It is also will save a lot of cost such as their money and time. There are many shopping websites are currently famous in Malaysia such as Lazada, Mudah, and Lelong that offer many products to sell from new to pre-loved items. Users also can visit the official website of the product that they wish to buy and get the the latest information about it directly.

The no.1 online marketplace in Malaysia. It is now also available for Apple and Android users.

Last but not least, people can do their self-learning via the internet. By browsing to some online self-learning website, people can easily do their study by doing some online exercises and make a conference with other people to share their suggestion on the specific topic by using the internet. The benefit of self-learning via the internet has allowed many people who don't have a chance to buy a very expensive book or go to the extra classes to do some extra exercise for free without paying any dollar. Based on an article from www.study-tips.org, retrieved on February 11, 2009, stated that now, people from all over the world can easily study wherever they are  and no need to expanse a lot of money to get the knowledge that they want.

Children can learn many things at home using the internet in their casual way.

In conclusion, people will receive a lot of advantages by using the internet like searching for information, using for communication, online shopping and do their self-learning. Even though the internet give a lot of benefits to the people, there are still have some problem with the security that can cause users computers such as virus attack that can easily harm the computer's systems and will cause damage to their programs. Another problem with the internet is children are too expose with thousands of pornographic sites that can be easily found and can be a detriment to letting children use the internet without adults supervise. We also need to expose the usage of the internet to the rural people because if they are getting involve with the internet lifestyle, they will have a lot of benefits and make their life routine much more easy.

Parental guidance is need while children are using the internet.

(Post script: This article was originally written by me and my bromance in 9th April 2009 for one of our courses in our university back then. By the way, we've got the highest mark for this article (kalau korang rasa English kitorang berterabur, korang mesti dapat bayangkan classmates aku yang lain lagi teruk Englishnya, hahahaha). Couple of the words and sentences above have been changed due to in line the growth of technologies nowadays.)

26 September 2014

SURVIVOR SAN JUAN DEL SUR (BLOOD VS WATER 2) REVIEW

Hi semua! Kali ni aku nak buat review tentang rancangan realiti tv paling top kat Amerika which is Survivor. Siapa yang lingkungan umur die lebih kurang aku, mesti pernah tengok rancangan ni kan? Dulunye rancangan ni disiarkan di NTV7 setiap hari Jumaat, dalam jam 10:00 malam (dah tak ingat plak waktu siarannya). Tak silap aku, season terakhir yang disiarkan kat tv adalah season 12 (Exile Island). Lepas tu rancangan ni hilang macam tu




Sebelum tu aku nak briefing sikit tentang macam mana game ni dimainkan. Rancangan ni biasanya dimainkan oleh seramai 16 hingga 20 orang strangers, ditempatkan di lokasi yang jauh dari pembangunan dan kemodenan sejagat, dibahagikan kepada 2 hingga 4 puak (kumpulan), pemain akan mengundi keluar pemain lain pada setiap Tribal Council, dan akhir sekali pemain yang diundi keluar akan kembali sebagai juri dan akan mengundi untuk menentukan pemenang permainan pada hari ke 39. Ini adalah basic guidelines untuk pemain. You must learn to adapt the situation or you will be voted out.

Untuk siri Blood vs Water, pemain akan bersaing dengan insan tersayang (emak, ayah, anak, suami, isteri, boyfriend, girlfriend, kakak, abang) dalam puak yang berbeza. Sebelum ini, dalam Blood vs Water 1, returner players telah bersaing dengan new players. Pada musim ini pula, Blood vs Water 2 akan menggunakan konsep baru di mana ianya disertai oleh semua pemain yang baru.


Survivor San Juan Del Sur contestants.


Dalam musim ke-29 ini, 18 peserta ditempat di San Juan Del Sur, Nicaragua. Mereka akan bersaing dalam 2 puak yang berbeza. Dilaporkan bahawa musim ini akan berlaku ketidakseimbangan jantina sebab 1 pair of players (2 women) telah menarik diri due the medical excuses. So akan ade 10 orang lelaki dan 8 orang wanita. Jom kita berkenalan dengan para peserta.






JACLYN SCHULTZ (25) &
JON MISCH (26)
Relationship: Dating


 *************************


JOSH CANFIELD (32) &
REED KELLY (31)
Relationship: Dating


 *************************


DALE WENTWORTH (55) &
KELLEY WENTWORTH (28)
Relationship: Father and daughter


 *************************


BAYLOR PAYNE (20) &
MISSY PAYNE (47)
Relationship: Mother and daughter


 *************************


VAL COLLINS (35) &
JEREMY COLLINS (36)
Relationship: Married


 *************************


DREW CHRISTY (25) &
ALEC CHRISTY (22)
Relationship: Brothers


 *************************


JOHN ROCKER (39) &
JULIE MCGEE (34)
Relationship: Dating


 *************************


NADIYA ANDERSON (28) &
NATALIE ANDERSON (28)
Relationship: Twin sisters


 *************************


WES NALE (23) &
KEITH NALE (53)
Relationship: Father and son


 *************************




So, untuk musim ni, Jeff Probst (host of the show) telah menyatakan bahawa pihak survivor akan membawa semula konsep Exile Island instead of Redemtion Island. Kali terakhir Exile Island dimainkan adalah pada musim ke-18, iaitu di Tocantins.

Apa itu Exile Island? Exile Island adalah satu kawasan di mana puak yang memenangi satu cabaran akan diberi peluang untuk menghantar salah satu pemain daripada puak lain ke tempat yang jauh terasing. Keburukkan Exile Island adalah pemain akan dibiarkan terasing daripada puaknya dan sukar untuk mengetahui apa yang sedang berlaku di kem mereka. Namun, kebaikkan berada di Exile Island adalah mereka akan diberi petunjuk (klu) tempat di mana letaknya Hidden Immunity Idol yang disembunyikan di kem mereka.


MY REVIEW:

So, bagi aku obviously mereka akan dibahagikan kepada 2 puak and they will play against each other like the previous season. Bila tengok wajah setiap pemain, I still cannot predict that who can survive longer and who can ultimately win the game.

One item of note, if you guys have seen the previous season of The Amazing Race, Nadiya and Natalie are quite recognize from season 21 and 24. They are really loud but I still love them no matter what. Kalau boleh nak tengok dorang pass the merge.

This season, Survivor will have gay couple again. Aku tak sure why this game just love the gay people. Josh and Reed already claimed that they are the biggest fans of this show. They seem like athletic enough to me even though both of them are broadway performers. Well, we will see about that.

Even this season they have a little bit of unbalance gender, which is the tribe will be ending up with 4 girls and 5 guys, but I guess John and Reed can potentially become the swing vote because of they sex orientation. 

The season premier will be on 24th September 2014 in America. Aku tak sure pihak Astro akan siarkan rancangan ini atau tidak, sebab rumah aku takde pun kuali Astro tu. Aku berharap season ni will be a good season just like the previous one, or better. Aku harap juga yang season ni mampu buat aku menangis seperti yang sebelumnya. Hahahaha.

25 September 2014

VIDEO PORNO GAY PALING BEST

Before this aku ade post status kat Facebook tentang seorang lelaki yang telah menodai seekor ular. Kesian aku tengok ular tu. Ramai yang request nak tengok video tu, so aku dengan gigihnya pergilah meng-Google video tu. Malangnya tak jumpa la. Hahahaha.


So, untuk hiburkan para pembaca semua, aku ade satu video best untuk korang semua saksikan. Dinasihatkan untuk memakai earphones atau headphones untuk kualiti bunyi yang lebih jelas.


Ape macam? Terhibur tak? Or sakit hati? Hahaha! Hope korang semua layan je lah kepala otak aku, penat tau nak edit video ni untuk korang.

Okay, take care and have a nice "PRANK" day!

24 September 2014

AKU KENA BLOCK DENGAN SI PENDAKWAH

Bagi pembaca yang ade add Facebook account aku, mesti penah tengok status aku yang seperti di bawah ini:

 

Clearly status tu agak famous (famous ke?), sampailah ade seorang hamba Allah ni pergi share page dakwah kat status tu. Then aku pun bukalah page tu. Kemudian aku pun decide nak private message dengan si "Megat Haris" tu.

Perbualan singkat, tapi cube tengok perkataan kecil dekat belah bawah kanan. Eh, aku ni dah kene block ke?

Actually time aku suruh die remove comment die tu, aku dah rasa sedikit bersalah. Tapi lepas die block je aku, I was like "WHAT THE FUCK DUDE!". Like seriously?

Aku memang tersangat okay kalau ade kawan-kawan yang nak sebarkan ilmu agama, tapi tolonglah sebarkannya di tempat yang betul. Dah tahu status aku tu agak kurang menyenangkan, kat situ jugaklah kau nak tunjuk alim. What your intention actually?

Message aku yang terakhir tu bukannye bermaksud yang dakwah ni salah, tapi bila berdakwah ni kite kene pandai allure manusia lain. Bukan main sergah macam tu je dan cakap kat public, "Aku betul, kau salah!" tanpa memikirkan air muka orang lain. Kalau korang pun, suke tak kalau boss marah korang kat depan pekerja lain? Mesti tak suka kan? Korang mesti prefer boss korang panggil masuk office die dan tegur in personal, takdelah jatuh air muka korang. Betul tak?

Aku tahu mungkin ramai pembaca akan membenci aku dengan adanya entry ini, tapi itu pilihan masing-masing. Kalau dia betul-betul nak berdakwah, dia takkan block aku, tapi sebaliknya memperbetulkan kesalahan aku.

Ingat, dakwah ni bukan perkara main-main. Kita kene yakin dengan apa yang kita nak sampaikan dan setiap perkara yang disampaikan haruslah jitu tanpa was-was. Kalau tak yakin dengan apa sekali ilmu yang ingin disampaikan, lebih baik kaji semula bagi memantapkan ilmu dan seterusnya membimbing insan-insan lain yang memerlukan bantuan.

Sekian.

21 September 2014

BUDAK GERAI - CHAPTER 08

 

"Morning my prince!" sapa Kamal pada Tariq.

"Morning honey!" balas Tariq.

"What do you wanna have for breakfast, dear?" tanya Kamal.

"How about a simple french toast and couple slices of beef bacon, please?" pinta Tariq manja.

"Here you go my prince." Kamal menghidangkan juadah sarapan seperti apa yang dipinta tuan puteranya.

Kemudian Kamal duduk di hadapan Tariq dan menyuap sarapan itu ke mulut tuan puteranya. Mereka kelihatan intim pagi tersebut. Setelah habis suapan terakhir, Kamal hanya tersenyum melihat Tariq mengunyah makanannya penuh sopan. Sesudah itu, dia memegang kedua belah tangan Tariq, digenggamnya lalu dikucup lembut jejaka itu di bibirnya. Detik dikira, satu, dua, tiga...

**********

"...empat, lima, enam." Kamal menyambung kiraannya lalu menjentik kepala Tariq.

"Woi! Ape kau buat ni?!" Tariq terjaga dari tidurnya.

"Haha, kau dengan patung pon jadi kan? Bangunlah, dah pukul 6:30 pagi, solat!" Kamal ketawa kecil dan meletakkan semula patung aksi Power Rangers berwarna merah itu tadi ke dalam rak koleksi milik Tariq.

"Yelah, aku bangun. Tapi lain kali jangan main lagi ngan koleksi Power Rangers aku tu! Aku tak suka." Tariq tegas.

"Baik boss. Nanti lepas solat, terus turun sarapan tau. Aku ade masak sikit untuk kau." kata Kamal.

Lalu Kamal pun terus turun ke dapur dan menyediakan meja makan untuk tuan kecilnya. Tariq pula terus mencuci muka dan memberus gigi, lalu mengambil wuduk untuk menunaikan solat Subuh. Selepas solatnya, dia berdu'a pada Tuhan agar dirinya menjadi seorang yang tabah mengharungi hari-hari yang akan datang, tambahan pula Kamal kini tinggal sebumbung dengannya, bertambahlah dugaan yang perlu ditempuhinya. Sesudah itu, dia pun turun ke dapur untuk bersarapan.

Setibanya Tariq di dapur, die kelihatan terperanjat melihat roti telur dan bacon daging lembu terhidang di atas meje. Susun atur meja kelihatan rapi, seperti bersarapan di hotel berprestij. Dia mula meragui kebolehan Kamal. Adakah jejaka kacak itu dilahirkan dengan kuasa mistik?

"Hah, ade pun kau. Jemputlah duduk makan." sapa Kamal.

"Kamal, mana kau tahu apa yang..." kata Tariq.

"Apa yang kau suka makan?" Kamal memotong ayat Tariq. "Ayah kau ade pesan kat aku yang kau ni suke makanan Barat. Western food kononnya, so semalam lepas kau tertidur aku pergi la kejap Cold Storage kat Subang Parade tu. Selamat tak tutup lagi." jelasnya.

"By the way, terima kasih sebab sediakan sarapan untuk aku, dan aku minta maaf mood aku tak berapa baik time kau kejut aku tadi." kata Tariq sambil meneruskan suapannya.

"Takpe, aku okay je. Tapi kenapa kau macam emo je tadi?" tanya Kamal.

"Sebenarnya koleksi Power Rangers tu arwah mak yang belikan time aku sekolah tadika sebab aku dapat tempat pertama dalam kelas. Sejak ade koleksi tu, aku tak pernah mintak kat arwah mak mainan lain. Aku happy gile time tu." jelas Tariq.

"La, ye ke. Kalau macam tu aku pun minta maaf gak sebab kacau barang kau." kata Kamal.

"Kau tak tahu Kamal, takpe. Sebenarnya dari kecik aku memang tak ade kawan sangat. Even abang-abang aku pun tak nak main ngan aku sebab kitorang lain-lain mak. Ayah pun lebih sayang abang-abang aku sebab dorang sangat excel dalam sukan dan akademik. Walaupun aku ni anak kandung ayah, tapi die tak pernah pandang pun ape yang aku capai. Mujur ade mak, dielah yang selalu bersama ngan aku." air mata Tariq kelihatan membasahi matanya.

"Eh, janganlah nangis. Rileks la, aku ade kan kat sini. Chill la sikit." Kamal cuba menenangkan keadaan Tariq.

"Sorry Kamal, aku cerita semua ni kat kau."

"Tak ape la, aku okay je. Kau kalau nak cerita ape-ape, cerita je kat aku kay. takde masalah punye."

Suasana pagi itu bertukar menjadi suram seketika. Sedikit demi sedikit Kamal cuba untuk mengenali diri Tariq. Selepas bersarapan, mereka pun bersiap untuk ke kolej bersama.

**********

"Okay, kita dah sampai. Kelas kau habis pukul berapa hari ni?" tanya Kamal pada Tariq sambil mematikan enjin kereta.

"Kelas aku habis pukul 2:00 petang."

"Oh, ye ke. Kelas aku habis pukul 3:00 petang la Tariq. Nanti kau boleh tunggu aku tak?" pinta Kamal.

"Kalau macam tu aku balik naik bas je lah." jawab Tariq sambil menutup pintu kereta, lalu dia terus berlalu pergi.

"Eh, kau nak pegi mane tu?" jerit Kamal.

Tariq langsung tidak mempedulikan Kamal. Die terus berjalan menuju ke kelas Ekonomi. Fikirannya masih agaak kusut. Jantungnya berdegup kencang tatkala setiap kali bersama Kamal. Dia tidak mahu nalurinya itu mengganggu pembelajarannya. Kalau boleh, dia mahu mengelak perasaannya pada Kamal. Dia tidak mahu jatuh cinta dengan jejaka itu.

Langkah demi langkah, akhirnya sampai juga dirinya ke tempat yang dituju, kelas Ekonomi. Kelihatan hanya beberapa orang sahaja yang baru hadir, 3 orang gadis duduk sebaris di meja tengah kelas, betul-betul di bawah penghawa dingin, 2 orang lelaki sedang duduk di meja tepi, berbual-bual kosong, dan seorang jejaka berbangsa India duduk di penjuru kanan belakang kelas, kelihatan die sedang sibuk bermain dengan telefon pintarnya. Tatkala Tariq tiba sahaja di hadapan pintu kelas, semua mata mengalihkan pandangan padanya, namun kemudian masing-masing tidak ambil peduli akan kewujudannya. Tariq menyusun langkahnya, lalu duduk di baris meje yang tengah, selang dua baris ke belakang dari meja 3 orang gadis tadi.

Tariq hanya menyaksikan gelagat 3 orang gadis tadi. Walaupun mereka duduk sebaris, namun masing-masing buat hal sendiri. Tariq agak hairan, sekarang sudah hampir penghujung semester 4, tak mungkin pelajar-pelajar dalam kelas ni masih tak kenal satu sama lain? Atau mungkin mereka juga seperti dirinya, suka bersendirian tanpa memikirkan orang lain. Tiba-tiba, telefon bimbit di dalam kocek seluarnya bergetar. Kelihatan ada 1 pesanan ringkas yang diterimanya. Tariq pun segera membaca mesej itu.

"Tariq, kelas kau yang pagi ni habis pukul 11:00 jugak kan? Kalau sama nanti jom teman aku brunch kat mana-mana." tanya Kamal.

"Kau nak makan kat mana?" balas Tariq.

"Ala, kita pusing-pusing je nanti kat Batu Tiga tu. Nampak kedai tu macam best, kite berenti la makan." cadang Kamal.

"Okay, aku ikut je." balas Tariq.

"Sayang kau! Muah muah muah! Nanti tunggu aku kat kereta tau." Kamal kelihatan gembira.

Tariq tersenyum seketika. Beberapa ketika itu, kelas pun mulai penuh dengan pelajar dan pensyarah pun sudah tiba. Tatkala kelas dimulai, Tariq menumpukan sepenuh perhatian di dalam kelas kerana dia tidak mahu tertinggal sedikit pun info tentang apa yang diajar. Sejak semester pertama lagi dia sudah nekad agar setiap keputusan pelajarannya adalah cemerlang. Dia mahu buktikan pada ayahnya bahawa dia juga mampu berjaya seperti abang-abangnya.

**********

Jam sudah pun melepasi 11:00 pagi. Sudah sahaja keluar dari kelas, Tariq segera berjalan menuju ke parkir kereta. Dia duduk bersila, lalu menyandarkan belakang tubuhnya ke badan kereta. Beberapa minit kemudian, Kamal pun muncul di depannya.

"Lama kau tunggu?" tanya Kamal.

"Tak la, aku pun baru je sampai. So, kite nak makan kat mana?"

"Kite cari kat Batu Tiga la." jawab Kamal.

Meraka berdua pun masuk ke dalam kereta dan memulakan pencarian tempat makan di Batu Tiga. Mengenangkan sekarang sudah hampir waktu makan tengah hari, kebiasaannya kebanyakkan kedai makan mahupun restoran akan dipenuhi dengan pengunjung. Jadi Kamal memutuskan untuk masuk ke jalan kampung dan mencari lokasi kedai makan di sana. Selang beberapa blok bangunan berhampiran stesen komuter Batu Tiga, kelihatan sebaris gerai makan berada di tepi jalan. Kamal pun mengambil keputusan untuk berhenti di situ.

"Tariq, kita berenti makan kat sini je lah eh?" tanya Kamal.

"Okay je. Lagipun tak ramai orang kat sini." balas Tariq.

Jadi mereka pun mengambil meja makan yang berada di luar Gerai yang lebih terang. Seorang pekerja gerai datang pada mereka dan mula mengambil pesanan. Kamal memesan sepinggan nasi ayam dan segelas kopi ais, manakala Tariq pula memesan sepinggan nasi goreng paprik daging dan segelas milo ais. Sambil menunggu pesanan mereka siap, mereka pun berbual.

"Kamal, nak tanya sikit boleh tak?"

"Kau nak tanye ape Tariq?" Kamal membalas semula dengan soalan.

"Mana kereta Myvi kau?"

"Oh, kereta tu aku dah hantar balik Ipoh. Banyak kos lah pakai kereta. Lagipun ayah kau kan provide kereta untuk aku, hahaha." Kamal ketawa kecil.

"Dan kenapa kau kerja ngan bapak aku?" 

"Oh, sebab kerja die mudah je, jadi driver dan jaga kau je. Aku rasa kerja ni paling senang yang pernah aku buat sepanjang hidup aku." kata Kamal.

"Really? Berapa ayah aku bayar gaji kau?" tanya Tariq.

"Sebenarnya ayah kau suruh rahsiakan, tapi takpe lah, aku berterus terang lebih baik. RM5000." Kamal tersenyum.

Tercengang si Tariq mendengar amaun tersebut. Raut wajahnya betul-betul bertukar. Mana tidaknya, ayahnya hanya memberi wang saku padanya sebanyak RM1000 sebulan. Dia kelihatan seperti tidak berpuas hati dengan tindakan ayahnya memberi tawaran sejumlah wang besar kepada orang yang baru dikenali.

"Dah, kau jangan marah ayah kau. Nanti setiap kali kita pergi makan, aku belanja kay. Sayang aku tak?"

"Ye lah. Janji kau akan jaga aku betul-betul?" Tariq bertanya sambil tersenyum.

"Ye boss, aku akan lindungi kau dengan penuh berhemah!" jawab Kamal.

Selepas pesanan mereka tiba di meja, mereka pun mula menjamu selera. Beberapa ketika itu, pandangan Tariq beralih seketika. Matanya tertumpu pada seorang jejaka berkulit sowo matang dan berkaca mata yang sedang membeli nasi kukus di gerai yang hujung. Oh, itulah budak gerai.

"Kamal jaga kejap barang aku. Aku nak pergi jumpa kawan aku." kata Tariq spontan.

"Kau ade kawan ke?" kata kamal.

Tariq segera mengangkat punggungnya lalu berjalan ke arah jejaka itu yang sedang berdiri selang 4 gerai di belakang Kamal. Kamal hanya menoleh seketika menyaksikan Tariq berjalan menuju pada jejaka itu. Namun, sepinggan nasi ayam yang berada di hadapannya tetap menjadi fokus utama.

"Nazril!" tegur Tariq pada jejaka itu.

"Eh, abang Tariq. Abang buat ape kat sini?" tanya Nazril.

"La, makan le. Abang datang ngan kawan abang. Tu dia, tengan melantak kat meja sana tu." kata Tariq sambil menudingkan jarinya pada meja tempat mereka makan.

"Oh. Abang, saya minta diri dulu. Kawan saya tengah tunggu saya bawakkan makanan ni kat rumah. Die demam la abang." kata Nazril sambil mengenakan helmet pada kepalanya.

"Ye ke, kesiannye. Okay le kalau macam tu, jaga diri elok-elok kay. Kalau ade masa abang datang makan kat tempak kau kerja tu kay."

"Okay abang. Abang pun jaga diri gak ye." kata Nazril lalu menunggang motosikalnya dan berlalu pergi.

Kamal hanya melihat sahaja motosikal itu berlalu pergi. Die tersenyum sebentar sebab tidak disangkanya si Tariq itu mempunyai kawan. Kemudian Tariq pun kembali ke meja makan untuk menjamu selera.

"Yang kau ni tersenyum kenape?" tanya Tariq pada Kamal.

"Takde ape lah. Tu classmate kau ke?"

"Tak la, itu budak yang tolong aku time aku kene samun hari tu." jawab Tariq.

Selepas makanan sudah dihabiskan, Kamal pun pergi ke kaunter untuk membuat pembayaran. Kemudian mereka pun masuk ke dalam kereta dan pulang semula ke kolej. Setibanya di kolej, Kamal berjalan mengiringi Tariq ke bilik kuliah yang berikutnya.

"Eh, yang kau sibuk ikut aku ni nape?" tanya Tariq, hairan

"Ala, aku kan guardian angel kau."

"Poyolah kau." jebik Tariq.

"Kelas aku start pukul 1:00 petang la. Lagipun aku nak pegi library, kan satu hala je jalannya." jelas Kamal.

"Okay. Nanti lepas aku habis kelas, aku tunggu kau kat library je lah. Aku nak cari beberapa buku rujukan. Lagipun kau habis kelas pukul 3:00 petang kan?" kata Tariq.

"Yup. Eh, bukan kau nak balik naik bas ke?" sindir Kamal.

"Shut up you!" kata Tariq.

Mereka berdua terus berjalan seiringan sehingga tiba di hadapan pintu kelas yang dituju. 2 tangan saling melambai, mengucapkan selamat tinggal buat seketika. Kemudian, Kamal meneruskan perjalanannya menuju ke perpustakaan. Mereka berdua meneruskan pembelajaran mereka pada petang itu seperti biasa.

Selepas jam 3:00 petang. mereka berdua berjumpa semula di perpustakaan, dan seterusnya berjalan menuju ke kereta, lalu terus pulang ke rumah. Masih banyak perkara yang perlu diterokai mereka tentang diri masing-masing.

..........to be continue

6 September 2014

#20FACTSABOUTME

Okay, first of all aku nak ucapkan merci beaucoup kepada F.I. sebab tag aku kat entry die. Actually aku memang nak buat entry ni, tapi bertangguh-tangguh. Since dah kene request, so aku pun buatlah (and sorry sangat-sangat sebab aku memang tak tahu berdialect Kelantan ye encik F.I.). Berikut adalah 20 fakta tentang diri aku yang mungkin korang boleh buat garis panduan sebelum berkawan dengan aku. So, here we go...

Nama dia Safwan Ahmedmia. Dia merupakan seorang gadgets youtuber, yang paling penting dia seorang Muslim. Aku sangat hormat pada dia, dan dia pernah reply comment aku. Happy giler time tu!

Okay, lets start now:

1) Bayi Disember, berzodiak Sagittarius, dan aku dilahirkan secara pembedahan Caesarean.

2) Aku suka bercakap depan cermin, in English using British and American accents. Untuk membina keyakinan diri kononnya.

3) Suka menyanyi, tapi tak berapa gemar untuk berkaraoke. Sebab suara aku akan ditenggelamkan oleh muzik. Kononnya dulu bercita-cita nak buat band sendiri.

4) Tak minat membaca, senang mengantok kalau tengok tulisan banyak sangat.

5) Seorang yang susah dikawal, even my parents can't control me sebab aku ni kuat menjawab. Namun sangat berhemah di tempat kerja.

6) Selalu bercakap dengan diri sendiri bertujuan untuk memotivasi diri.

7) Aku tak pernah minum any beverages from Starbucks.

8) I'm easily making good friends, yet also easily making enemies.

9) Mempunyai raut wajah yang sombong tetapi sebenarnya seorang yang easy going.

10) Seorang yang jujur dan susah untuk menipu.

11) Mudah simpati dengan kesusahan orang lain dan juga mudah memaafkan kesalahan orang.

12) Tak suka tempat yang bising dan riuh, that's why aku tak pernah attend to any concerts nor clubs.

13) Tidak suka menggunakan nada dering pada telefon bimbit, sebab I feel annoy and I hate noisy ringtone. Often silent my phone kalau keluar dari rumah. Kalau kat rumah pun, ringtone aku bunyi basic je which is "Kring kring".

14) My favourite breakfast since I was little is telur 3 suku masak, 2 ke 4 biji sehari.

15) Walaupun aku takut tengok darah, but so far aku dah jalani 5 operation termasuk membuang appendix. Lebih prefer bius penuh daripada bius separuh time pembedahan sebab takut pitam.

16) Mudah menangis, mudah tersentuh, namun seorang yang kuat menempuh cabaran dan dugaan Tuhan.

17) Aku tak ade skill yang khusus, semuanya minima. Aku boleh memasak, buat kerja electrical yang simple, membaiki paip bocor, buat kerja pertukangan dan kerja kayu, berkebun, membaiki komputer, dan pengetahuan aku tentang telefon bimbit sangat tinggi (kononnya). Hahahaha.

18) Kehidupan aku banyak dipengaruhi oleh drama-drama tv. Aku mengambil setiap moral dan pengajaran daripada setiap apa yang aku tonton dan mengaplikasikannya dalam kehidupan aku sehari-hari. Aku ni juga seorang yang agak dramatik dan kelakar.

19) Walaupun orang tengok aku ni macam orang yang tak ade pedoman hidup, tapi setiap hari aku cube mendalami ilmu agama dalam mencari ketenangan hidup. Walaupun aku tak membaca al-Quran, tapi aku masih mencuri masa untuk mendengar bacaan-bacaannya yang indah dan menenangkan itu.

20) Aku nak reveal something, aku pernah kene VD (venereal disease) couple years ago. Serius time tu aku takut gile and don't have someone to talk too. Kulit aku menggelupas, rambut dan bulu-bulu kat badan banyak gugur. Badan sangat tak bermaya dan mudah dijangkiti penyakit seperti selsema, batuk dan juga demam. Antibodi badan aku jadi lemah dan lambat sembuh daripada penyakit-penyakit kecil tersebut. Berat badan pun makin menurun. Bile aku send gambar yang badan aku ade bintik-bintik kat boyfriend aku time tu, beberapa minggu lepas tu die macam diam dan hilang macam tu je. Banyak gak orang tanya tentang keadaan aku, tapi aku bagi alasan stress dengan kerja dan berikutan ayah yang sedang sakit tenat ketika itu. Seriously aku tak berjumpa doktor dan hanya membuat kajian sendiri daripada sumber-sumber kat internet. Setelah 9 bulan menderita, alhamdulillah I am healthy now. Dan kini aku mula belajar menghargai diri sendiri dan kehidupan ini

Kalau dibaca balik, rasanya bukan 20 facts sebab banyak perkataan "dan". Hahahaha. Kalau suruh buat seribu facts baru cukup agaknya, tapi nanti so revealing plak, tak jadi lah mysterious guy lagi.  Terima kasih sebab sudi membaca. You can judge me all you want but you never can't stop me. Love the haters, just keep it coming because you guys always makes me stronger!

Sekian.

5 September 2014

PERSOALAN MENGENAI HARD DISC YANG CORRUPTED

Mengenai entry aku yang bertajuk HARD DISC HACK, aku tertarik untuk mengulas sedikit pandangan yang telah diterima daripada mereka ini.

Thank you for your feedback.

Sebenarnya, merujuk kepada demonstration yang aku lakukan, hard disc yang dikeluarkan daripada laptop asal memang masih elok, even laptop tu pun masih elok lagi. So, jika korang yakin yang hard disc korang masih elok, cume laptop je rosak, bleh la apply cara tersebut, Kalau hard disc tu dah rosak misalnya, so segala usaha korang nak berexternal hard disc bagai adalah sia-sia.

Kalau hard disc korang corrupted, better try hantar kedai untuk reformat semula. Biasanye maybe operation system (OS) korang diserang virus. Reformat biasenye dikenakan bayaran dalam RM30.00 ke RM50.00. Setahu aku lah, hard disc dalam laptop jarang nak rosak, paling teruk pun kene virus dan OS corrupted je. Sebab jarang aku dengar kat kedai komputer orang nak repair hard disc. Normally komponen lain dalam laptop yang rosak misalnye fan tak running (sebab online je 24 jam tak tutup-tutup laptop tu) ataupun DVD burner rosak (sebab hari-hari burn CD).

Kenapa hard disc dalam laptop tahan lama berbanding external hard disc sejuta gigabytes korang? Sebabnya hard disc laptop stick satu tempat je, die tak bawak penyakit. berbanding external hard disc yang korang usung merata-rata dan main cucuk je kat mana yang sempat, then bile balik rumah bawak penyakit. Renung-renungkan lah.

Nasihat aku kepada korang yang hard disc diserang virus dan nak reformat semula, better minta orang kedai repair tu buat partition kat hard disk korang. Contonya hard disc korang mempunyai 500 gigabytes, so buatlah 2 partition whish is one side (C:) kau buat 150 gigabytes and the other one (D:) kau buat 350 gigabytes. Kenapa? Sebab bila kau reformat laptop, seluruh isi kandungan dalam laptop itu akan hilang (which is termasuklah gambar, lagu, dan movie). So, in case laptop korang diserang virus lagi dan perlu diformat semula, better korang buat partition which is fail-fail kesayangan tu korang boleh simpan kat (D:). Ini kerana time format laptop, hanya bahagian (C:) sahaja diformat, bahagian (D:), (E:), (F:) korang akan selamat. So after format tu, at least korang akan tersenyum sedikit sebab fail-fail kesayangan korang still ade.

(Post script: Ingin diingatkan sekali lagi yang aku memang takde ape-ape kelulusan dalam bidang komputer. Benda-benda ni semua aku belajar daripada pengalaman dan pengetahuan yang nipis. Kalau ada info yang salah, sila tegur dan saya rela mendengar dan memperbaiki kelemahan diri.)

4 September 2014

HARD DISC HACK

Korang ade tak laptop-laptop lama yang dah rosak? Kalau ade lagi mesti korang simpan sebab ade sentimental value kan. Pernah tak terfikir nak on balik laptop tu dan nak selongkar semula memori-memori indah yang masih terpahat di dalam hard disc?

Okay, kali ni aku nak ajar korang cara-caranya. Apa yang korang perlukan adalah sebuah laptop usang dan beberapa peralatan di bawah ni:

Laptop usang (2005)
External hard disc case. Aku beli kat Plaza Alam Sentral berharga dalam lingkungan RM30.00++.
Inilah isi kandungan daripada kotak di atas. Aku diberi case, USB cable wire, skru, dan pemutar skru.

Okay, barang semua dah ade. Jom kita mule buat kerja. Gambate!

Pertama sekali, korang terbalikkan laptop korang. Cari bahagian hard disc, then buka skru-skrunya satu-persatu.
Bila semua skru dah dibuka, buka lah penutup tupperwear tu. Now korang akan nampak bende petak yang berongga-rongga, bende alah ni lah yang memegang hard disc di dalam laptop korang.
Bende ni biasenye berskru, tapi kat laptop aku ni tak ade plak. Kalau ade tu korang bukak jelah skrunye ye. Then keluarkan macam aku buat ni.
Bile dah keluarkan tu, korang kene pulak bukak skru kat tepi die satu-persatu dengan sabar.
Now barulah dapat hard disc tu, banyak betul perisai yang menjaga die ni.
Sekarang ni, korang pegi amik bahagian case yang ade papan elektronik tu, then connectkan bersama-sama hard disc tadi. Kalau dah ketat, maksudnye korang sambungkan dengan betul.
Apa yang korang sambungkan tadi now jadilah macam dalam gambar ni.
Now, korang amik semula bahagian yang dah korang sambungkan tadi dan bahagian case seperti dalam rajah. Kemudain gabungkan.
Lepas dah gabungkan, ketatkan bahagian yang longgar bersama-sama skru yang telah diberi.
Bile semuanya dah selesai, amik USB cable wire dan connectkan kat hard disk tersebut. Now lahirlah external hard disc korang yang baru! Tahniah untuk diri korang!
Senang je kan? Actually aku belajar buat bende ni melalui sorang mamat cina kat Plaza Alam Sentral tu. Time tu aku nak repair laptop aku, rasenye chipset die dah terbakar, tak silap aku pada tahun 2011. So mamat ni cakaplah kat aku yang laptop aku ni kalau nak repair, harga die serupa je macam beli baru (aku dah banyak kali dengar alasan tu). So die pun cadangkan kat aku yang hard disc dalam laptop tu bleh buat jadi external hard disc. Aku pun on je lah, time tu harga case tu dalam RM45.00.

Alhamdulillah, semua fail-fail aku dalam laptop tu semua ade, even yang aku letak kat desktop dan kat (C:). Gembira jugaklah sebab kenangan-kenangan aku time study semuanya ade kat dalam tu, Gambar-gambar, lagu-lagu, assignments and everything sume ade.

Demonstrasi kat atas ni merupak external hard disc aku yang kedua. Dan sebenarnye aku pinjam laptop lama kakak aku since hard disc die rosak, dan aku punye elok (lagipun aku already have install Microsoft Windows 7 dalam hard disc tu), aku pun sumbat lah hard disc tu dalam laptop die. Beberapa tahun kemudian (tahun 2013), aku pun beli laptop baru. Since aku penat nak back and forth dengan 2 laptop, so aku decide baik aku keluarkan je hard disc daripada laptop lama and play using 1 laptop only. So lahirlah new external hard disc.

**********

Peringatan dan fakta:

Cara-cara di atas mungkin berlainan mengikut jenis dan jenama laptop yang anda miliki.

Hard disc case juga dijual dalam pelbagai jenis. Ada juga jenis slide dan jeniss berskru. Cara pemasangannya mungkin juga berbaza.

USB specification pada hard disc juga berbeza-beza. Ada yang menggunakan USB 2.0 dan mungkin juga USB 3.0 (yang terdapat pada kebanyakkan external hard disc yang dijual masa kini). Jadi pastikan anda tahu apa yang anda ada dan apa yang anda perlu beli.

Perkataan "DISC" dan "DISK" mempunyai maksud yang sama dan kedua-duanya boleh diterima pakai di dalam urusan rasmi. "DISC" merupakan ejaan dari United Kingdom, manakala "DISK" pula dari Amerika.

External hard disc juga dikenali dengan nama portable hard disc.