14 February 2015

"LOVE LETTER" TO YOU

Hai semua! Apa khabar? Aku harap setiap pengunjung blog ni sentiasa ceria. Okay lah, mengenai topik utama. Aku tahu mesti segelintir daripada kalian mesti nak tahu ape jadi dengan aku lepas aku come clean ngan mamat tu kan (pada yang tak tahu cerita, silalah rujuk entry lepas berjudul COME CLEAN). So inilah keputusannya.

Basically lepas aku tulis entry tu, aku sepatutnya nak bongkarkan identiti aku (bongkarkan?) malam tu jugak. Tapi sebab keadaan dia yang agak letih, so kitorang bincang pada keesokan malamnya.


Malam esoknya, kitorang pun sama-sama nervous. Maklumlah, aku ni kan perahsia gila babi. Tapi sebab aku rasa macam nak get serious ngan dia, aku pun mencari keberanian diri. Mula-mula sekali dia nak tahu nama sebenar aku dan mintak nombor phone aku supaya kitorang boleh Whatsapp saje. Aku pun bagi jelah tanpa berfikir panjang. Lepas aku dah dapat keberanian itu, dia pulak yang nervous. Jadi dia pun bagi tahu kat aku, bagilah gambar pakai shades dulu. Then aku pun bagi la. Aku dapat reaksi positif sejurus itu, "Okay je tengok," katanye. Beberapa minit kemudian, kitorang pun dah sesama bersedia untuk tahu siapa diri aku sebenarnya. So aku pun ceritalah siapa sebenarnye diri aku, apa yang aku buat sekarang, kerja apa yang aku buat, dan semuanya tentang kehidupan aku yang perlu dia tahu. Maklumlah, nak build a relationship ni, kita kene ambil tahu pelbagai aspek dan kehidupan pasangan kita. 

Lepas aku dah cerita semuanya perkara-perkara penting tentang diri aku, clearly I've got a good vibe from him. Then dia pun dah ready nak tengok muka aku yang sebenar, lantas aku pun bagilah ID Instagram aku. Aku turut mengaku kat dia yang aku ade follow Instagram dia beberapa bulan yang lepas (yes, I know I am a sneaky and a huge stalker). Malam tu, banyak bende yang dia tanya aku. Kitorang message sampai phone dia 2 kali terhempap atas muka (nampak sangat dah ngantuk benor). So kesimpulannya conversation malam tersebut berjalan dengan baik. Aku pun dapat tido dengan nyenyak (perlu ke nak mention?). Hahahahaha...


Esok harinya, aku kembali message dia macam biasa. Clearly dia kelihatan penat sebab siapkan assignment. So aku biarkan je dia tido dan tak ganggu dia pun hari itu. Sebelah malamnya dia ade text aku kat Wechat, tapi aku plak tido awal sebab letih menjaga kucing yang baru di-adopt. So conversation kitorang pada hari tersebut hanyalah setakat itu je.


Esoknya lagi, hari Sabtu, aku duduk scroll Instagram, sekali ternampak dia post gambar passport. Aku pun terus message dia. Katanye nak ke Thailand, ade urusan. Then tetiba dia message aku, dia cakap yang sekarang ni dia pulak rasa takut jika dia lukakan hati aku. Dia kata die macam masih teragak-agak sama ada boleh terima aku seadanya atau tidak. Lepas dia dah habis menerangkan pendapatnya, aku cakap yang aku bagi tempoh selama seminggu kat dia supaya dia betul-betul buat keputusan, sebab aku seriously tak selesa berada dalam keadaan tergantung. Stop sampai situ jelah message kitorang.

Dalam seminggu tu, kitorang langsung tak contact each other. Aku terperasan jugak dia ade upload beberapa foto kat Instagram, tapi aku biarkan saja. Rasa malas nak tegur, takut aku kelihatan seperti terlalu memaksa. So, I still keep waiting until the day will come.


Selepas seminggu, maka hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Aku mulakan conversation dengan bertanya khabar and all that crap. Then he said his fine. Dia pun kemudiannya menerangkan yang dia takut suatu hari nanti aku yang akan terluka dengan sikapnya. Dia berasa sangat was-was sama ada boleh terima aku ataupun tidak. Lepas tu dia decide nak kawan je dengan aku, macam time mula-mula kitorang kenal dulu. Aku dengan serta-mertanya menjawab "TIDAK", sebab aku rasa like I just cannot do it anymore. Kalau kawan pun, aku akan rasa janggal.

Dia cakap kenapa nak janggal, sebab dulu pun kitorang bermula sebagai kawan. Aku cakap balik pada dia yang aku tak mahu try apa-apa dah dengan dia. I know is never gonna work because he don't even wanna try it with me. Then dia pun mengaku yang semuanya salah die sebab bagi harapan kat aku.


**********THE END**********



Lepas perkara ni berlaku, aku rasa kecewalah jugak. Tapi normal la kan, lepas kene reject mesti rasa kecewa. Maybe dalam permainan kali ni aku kalah. Mungkin sebab curse kot. Sebab sejak di bangku sekolah lagi aku rasa yang aku ni memang hopeless in love. Memang betul sometimes love doesn't happen to everyone. Maybe because I am choosing the wrong path.

4 hari jugak la aku takde selera makan. BLINDSIDED, itulah perkataan yang kene lempar setepek kat muka aku. Dah la kucing yang aku baru adopt tu hilang. Memang rasa macam malang menimpa-nimpa. But when I look at the bright side, everything happen for a reason. Aku mengaku yang aku ade terbangun pukul 3:00 pagi dan menangis macam orang gila, tapi lepas nangis tu, I feel like brand new. Terapi la konon.


Alhamdulillah, lepas kemurungan itu berlalu, banyak perkara baik yang berlaku pada diri aku. Kucing aku yang hilang tu dah balik rumah. Berat badan aku pun dah turun sikit. Then aku nak berterima kasih pada seorang pembaca blog aku yang sudi membantu aku untuk get through all of these.

Tapi malangnya aku dapat tahu yang one of my reader kene cancer. Even though aku macam malas nak layan die sekarang ni sebab he seem like he don't take it too serious about our friendship because it is only on the "internet", tapi aku masih doakan kesejahteraan dia.

So para pembaca tak payah la kesian kan aku ye. Sah-sah aku yang bodoh pergi jatuh cinta kat internet. Hahahaha. Takpe, nanti ade lah tu yang datang. Mungkin salah sorang daripada pembaca aku ke will be my other half? Siapa tahu kan.


**********


Kepada awak,

Saya minta maaf sebab tulis semua ni.
Saya rasa benci pula pada awak.
Saya rasa awak kejam,
Awak tak membantu saya.
Awak tak cuba bagi sokongan pada saya.
Awak mungkiri janji.

(Akan aku mencarimu)
(Akan aku utuskan surat perkabaran)
(Walaupun tiada balas daripadamu)

JANJI MANIS BELAKA


**********


Maaf la entry kali ni macam sakai. Penggunaan bahasa rojak yang tidak terkawal dan banyak time jumping. Lepas tu emosi macam orang meroyan. Siapa yang tak team dengan Gibb, it's okay. No big deal. Aku dah okay sekarang. So kepada blogger-blogger lain yang masih single, boleh la masuk line. Hahahaha. Boleh la tahu how crappy I am. I love you all and thanks for the support.

29 comments:

  1. "Aku mengaku yang aku ade terbangun pukul 3:00 pagi dan menangis macam orang gila, tapi lepas nangis tu, I feel like brand new."

    Best kan boleh nangis? Tapi aku jenis yang susah nak nangis. Walaupun hati tengah remuk, air mata tu tetap taknak keluar. Nampak sangat hati batu. Perasaan sedih bertukar kepada dendam dan amarah. So hati2 lah kecewakan Mr.Nov.:P

    Aku setuju dengan keputusan kau untuk tidak berkawan. Dia bagi harapan, pastu hancurkan. Pfft.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq... ade gak orang nak team aku...

      aku memang jenis mudah menangis, kadang2 kalau marah sangat pun, lepas tu menangis..
      kadang2 bile dah menangis tu, perasaan suke terus jadi benci...

      bagi aku lah, lepas seseorang buat aku menangis, i will know where they stand in my life...

      Delete
  2. My advice.. jgn pasang niat utk into a relationship dgn seseorang yg ko x pernah face to face lg.. walaupun ko rasa dh mcm fall in love berabis n ko pun rasa dia feel benda yg sama jg.. or mungkin dia pun dh ngaku suka kat ko jg but actually korang x pernah face to face lg..

    Jgn confess . Jgn mengharap..

    Slagi x face to face jgn buat benda tu smua.. prjumpaan ni sgt penting skali.. mcm kes ko ni dh xleh buat apa dh sbb masing2 mcm rasa nk into relationship.. but ada org akan ubah niat setelah jumpa kita.. so ianya akan 'hurt' bila ko dh mengharap sdgkn korang kononnya dh nk declare jd kapel..

    Jgn trgesa2.. kenal hati budi masing2 sepenuhnya sblum nk declare.. elakkan bila dh declare baru nk kenali diri pasangan sdlm2nya.. biar lambat.. take time utk betul2 develop perasaan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually kan Putera, bende ni dah banyak lali dah berlaku kat aku. Tapi mcm x serik2.

      Aku mcm mahir dalam hubungan percintaan kat alam maya. Advice kau tu mmg tersangat betul, but i just cant help it.

      But i always look at the bright side, at least aku x jumpa die lagi kan...

      I guess i still like the old fashion thing, blind date is always thrilling and fun. I love to take a risk, and I'm ready to face the price that i pay...

      Delete
    2. aku setuju 100% dengan Putera. Jangan sesekali jatuh cinta selagi tak bertemu empat mata (face to face)

      be realistic..hidup ni realiti..bukan drama tv atau novel karangan imaginasi manusia.

      lagi satu jangan dedahkan personal life ko selagi tak kenal siapa dia (again...jumpa dulu secara personal..built trust).

      jangan sedih2..jangan rush..aku pun single lagi..relax je. apadehal..

      Delete
    3. Agree dengan putera.
      Kena jumpa face to face dulu then baru decide.

      Delete
    4. Ye lah encik kamen, to be honest aku mmg suke hidup dalam fantasi aku sendiri. I always dream to have a wonderful life in my own wonderland.

      Thats why la aku rasa byk manusia didnt get what i want. Kalau kau jumpa aku kat real life, munkin kau pun akan cakap aku ni hidup dalam fantasi. But its ok, i get use to it..

      (btw, kalau die terima aku, its gonna be a wonderful love story. But it is just not happening this time) hahahah

      Delete
  3. kalo ada org bg alasan "satu ari nanti.. bla bla bla" hmm dia mmg x begitu beriyer nk ada relationship ngan kita.. bukan sbb dia xmo ada commitment tp sbb dia rasa kita bukanlah org yak tepat utk bertakhta di hati dia (cewah)..

    apa apa boleh berlaku pada masa akan datang.. begado.. berpisah.. kematian.. apa apa je kebarangkalian boleh berlaku dalam suatu perhubungan.. x kira perhubungan percintaan atau pon persahabatan.. so x leh pakai alasan "satu hari nnt.. "

    kalo kita suka seseorang.. nikmatilah saat saat bersama yak ada ni dengan mencipta moment moment indah untuk kita jadikan kenangan manis andai satu hari nnt kita dah tak bersama.. bukan kita nk create rasa takot ke apa.. kalau tak sampai bila pon x kan ada relationship la..

    percayalah.. kalo dia jumpa org yak betul betul dia suka.. mudah je dia terus nk couple.. xde nyer dia bg alasan yak sama mcm dia bg kat kamu..

    bersabarlah.. orang yak lebih baik pasti sedang menunggu kamu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, u totally right shin.. Bende2 mcm ni banyak pro dan contranya.

      Apa yang aku boleh buat sekarang hanyalah yakin pada diri sendiri.

      Akan ada insan yang lebih baik di luar sana, baik lelaki mahupun wanita. Pray for the best.

      Delete
  4. Hai wak!..Rasa memang sangat jangal kalau nak berkawan dengan orang yang pernah kita suka, rasa kekok sikit. Part menangis tu, keluar juga air mata awak. Air mata saya ni jenis susah nak keluar walaupun walaupun benda tersebut berlaku kat saya. Hehehe. Mungkin ada yang lebih baik untuk awak. Sentiasa berfikiran positife dan jaga diri elok2.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its okay, i always look at the bright side.
      Like everything happen for a reason kan..

      Nanti boleh je cari lain...

      Kita tak tahu pun apa akan jadi pada masa akan datang, mungkin awak pun boleh jadi bf saya, who knews?

      Delete
    2. Betul tu wak. Kita tak tahu apa yang akan terjadi pada masa depan:-)

      Delete
    3. Just pray for the best kay.
      Untuk awak, untuk saya, untuk semua.

      Delete
  5. To love, it takes two.
    Kalau saya, I will fight 1st.
    Hesitation bukan bermaksud tak sayang.
    Ada 2 sebab lelaki teragak-agak. Satunya sebab dia memang confused. Dua nya sebab dia tak nak tapi tak sampai hati nak cakap. Then sebab tu mencipta alasan bagai.You knew him well. :p

    Tapi awak kira strong jugak ek .. sanggup seminggu diam tak kontek langsung. Kalau saya, tak sampai sekerat hari, dah rindu bagai. Kehkeh.

    Good Luck Gibb .. mungkin sesuatu yang lebih baik menunggu di depan sana. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai gak la orang cakap aku seorang yg kuat. even lecturer aku pun pernah cakap aku ni kuat, walaupun luarannya kelihatan lemah.

      Encik nu'man pun kene kuat gak tau. Sometimes we need to take a big risk to have a good return.

      Delete
  6. Adakah si polan itu merupakan orang yang sama dalam relationship kt fb dengan Gibb itu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah, kau ade tahu org lain ke selain die? Hahahah

      Delete
    2. Ohh betul la dia.
      Mula ingatkan kau just saja buat relationship tu.
      Really hope it gonna be happy ending.
      Tapi jadi camni pulak. Alaa sedihnya

      Delete
    3. Ala, dont worry... I have a good news, i met someone new. And i'm kinda happy now...

      Delete
  7. Ops aku ilang idea nk ngomen, bla tgk hg posing maut cam tuh, truih stim 100%. Mai nk cium ketiak tuh wangi ke bucuk haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak yg busuk, aku biarkan saja ia busuk.

      Kalau nak wangi, aku sembur perfume..
      Hahaha...

      Delete
  8. sabar la uols, mungkin you deserve someone better. Bak kata orang Melayu, kumbang bukan seekor. katanyah la kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. no worries, actually i already met someone new. my old crush.

      tak sangka kitorang reconnect balik.. hehehehehe...

      Delete
  9. i harap u mash nk brkwn dgn i, terlalu mgharap - lone power ranger kuning

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke? Tp dah xdpt nk berkomunikasi....ada medium yg blh di guna?

      Delete