25 October 2014

MEMBELI-BELAH DI ZALORA

Hai! Kali ni aku nak cerita sikit pengalaman aku membeli-belah di Zalora buat pertama kalinye. Aku rasa satu Malaysia dah kenal dengan company ni. Zalora ni merupakan antara syarikat terbesar di Malaysia yang menjalankan urusan jual beli secara atas talian.


Apakah yang dimaksudkan dengan jual beli atas talian? Jual beli atas talian (online shopping) merupakan urusniaga yang dilakukan secara atas talian (internet ataupun telefon) tanpa melibatkan pertemuan secara langsung antara si penjual dengan si pembeli. Ia terbukti menjimatkan masa, kos, tenaga, dan kebiasaannya harga barangan yang dijual secara atas talian adalah jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga di pasaran. Namun, cara membeli-belah ini tidak lari daripada wujudnya pro dan kontra.

Actually, aku dah sign-up account dengan Zalora since tahun lepas (2013). Time tu konon-kononnya aku nak survey tank top and undies, tapi tak beli-beli pun. Okay lah, mari kita pertontonkan hasil tangkapan aku kat Zalora ni.

Menggunakan perkhidmatan GDEX sebagai kourier.

Hasil tangkapan, 2 tank top dan 1 T-shirt.

Before aku submit order, aku ade belek-belek e-mail aku. Sekali aku terjumpa voucher code less 18% yang Zalora hantar semena Deepavali. Aku pun dengan happynye mengunakan voucher itu. Dengan jumlah harga RM79.30, aku dapat beli 3 helai baju.

Untuk pengetahuan semua, aku menggunakan sistem COD (cash on delivery) sebab cara ni lebih mudah dan paling meyakinkan. Sejurus aku membuka bungkusan, pihak Zalora turut menyediakan Return Slip dan sehelai borang Poslaju bagi pembeli yang mahu memulang atau menukar barang mereka atas sebab-sebab yang munasabah. Dalam kes aku ni, aku rasa semua barang okay je kot. So rasanye aku tak perlukan borang-borang tersebut.

Return Slip dan borang Poslaju untuk pemulangan atau penukaran barang.

Dalam Return Slip tu, pihak Zalora telah menyediakan prosedur pemulangan barang secara terperinci. Yang borang Poslaju tu pulak, korang hanya perlu mengisi butir-butir pengirim je, yang lain semua Zalora dah isikan secara cetakan berkomputer. Surprisingly bile aku tengok alamat gudang dorang, alahai, sangat dekat ngan rumah aku, Naik basikal aje pon boleh.


Tip-tip untuk membeli-belah di Zalora:

* Daftar akaun di ZALORA.
* Langgani newsletter untuk mendapatkan info tentang promosi dan diskaun terkini.
* Jika ragu-ragu dalam pemilihan saiz, Google tentang jenama pakaian yang ingin anda beli. Jika jenama berasal dari negara-negara Eropah, kebiasaannya saiznya agak besar berbanding jenama dari negara-negara Asia di mana saiznya agak kecil.
* Baca penerangan tentang barang sebelum membeli untuk mengelakkan kesilapan berlaku.
* Belian secara COD amat digalakkan untuk mengelakkan perselisihan jika berlaku masalah di kemudian hari.


Komen tentang Zalora:

Aku rasa happy kot time barang tu sampai. Mak aku yang tolong sattlekan pembayaran. Hari aku terima barang tu, Zalora asyik hantar reminder suruh sediakan duit via SMS sampai 3 kali. Agak annoying gak sebenarnya even it helps. Kualiti kain sangat memuaskan, tapi tank top warna jingga tu agak ketat sikit even saiz die same je macam baju yang lain, which is M. Yang baju Ninja Turtles tu pulak macam agak longgor maybe dalam satu inci je kot, but still selesa dipakai. Overall aku rasa okay dan berbaloi dengan harga. Lepas ni boleh le aku nak shopping lagi.

2 comments:

  1. Saya jumpa kedai baju laki yang murah dekat www.ellemaristore.com
    Dah beli satu kemeja, style gila.

    "Sharing Is Caring."

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq shafiq sebab share... i'm very happy to know about it.
      baru je lepas jenguk, maybe nak try beli later...

      Delete